Olvasási idő: 2 perc

„Hunor manőver, 7G nyomás, izolációs tréning, kognitív és pszichológiai tesztek – ismerhettük meg ezek tényleges tartalmát tegnap este, az MCC nyíregyházi képzési központja által szervezett pódiumbeszélgetésen, ahol dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Kapu Tibor kutatóűrhajós és Cserényi Gyula kutatóűrhajós tartalékos vett részt. A Poros Tibor (matematika–fizika szakos középiskolai tanár, budapesti Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium tanára) által vezetett személyes hangvételű beszélgetésen túl miniszteri biztos asszony kiemelte: a program túlmutat a tényleges űrutazás értékén, hiszen mind a kiválasztás folyamatának állomásai, mind pedig az űrállomáson végzett kutatások komoly szakmai és tudományos eredményességgel bírnak, a megszerzett tapasztalatok piaci potenciállal és versenyelőnnyel bírnak az elkövetkezendő évtizedekben, nem csak nemzeti, de nemzetközi viszonylatban is.

Az esemény bensőségességét emelte korábbi űrhajósunk, Farkas Bertalan, mindenki Berci bácsijának köszöntője, aki jövőre ünnepli űrutazásának 45. évfordulóját.

A nyíregyházi Kapu Tibor és a kecskeméti Cserényi Gyula meséltek gyerekkori álmaikról, támogató családjukról, a felkészülési időszak legszebb és legnehezebb pillanatairól és az előttük álló időszak izgalmas kihívásairól.

A rendezvény végén lehetőség volt a „régi és új” űrhajósokkal fotót készíteni, és sokan aláírásokat is kértek. Csodálattal teli tisztelet illeti őket. A bátrakat, akik képviselhetik nemzetünket a teremtett világ azon részén, ahova csak néhányan juthatnak el!