Olvasási idő: 1 perc

„A legfontosabb szenvtelenül csinálni, menni tovább, akármilyen nehéz is. Ha elragadnak az érzelmek feladod, de ezt nem engedheted meg magadnak!” -  mondta Fa Nándor magyar hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó a veszprémi MCC-ben tartott előadásában. A szakember telt ház előtt beszélt életútjáról, megpróbáltatásairól, szakmájáról és a hobbijáról, azaz az óceáni vitorlázásról.

Merész ötletnek számított a nyolcvanas években földkörüli utazásra indulni, de Fa Nándor és társa, Gál József mégis belevágtak. Elszántságra és vakmerőségre is szükség volt tervükhöz, főleg, hogy mindössze 3 hónapra hagyhatták volna el az akkori rendszerben Magyarország határait, de a körutazás 2 évbe telt. Csak az Opatiába visszaérkezéskor tudhatták meg, hogy hősök vagy rabok lesznek – hangzott el az eseményen.

Fa Nándor még további négy alkalommal utazta körbe a saját keze által épített hajókon a bolygónkat. A rendezvényen szólt arról, hogy egy idő után ez egy spirituális utazás is, nem csak egy fizikai megmérettetés. Szerinte a hajónak lelke van, és rá kell bíznia az embernek magát hajója képességeire.