Olvasási idő: 2 perc

Telt ház várta az MCC Migrációkutató Intézetének kutatóját, Sayfo Omart a Mathias Corvinus Collegium székesfehérvári képzési központjában, ahol az iszlám vallásról és az iszlamizmus jelenlétéről is hallhattak az érdeklődők.

A gyermekkorát Debrecenben töltő kutató bemutatkozásában elmondta, tanulmányait az ELTE arab szakán végezte, majd az iraki háború kitörését követően Irakba utazott. Édesapja szíriai, muszlim családból származik, s cseppet sem zavarta, hogy fia református vallású lett. Sayfo Omar doktori fokozatát Hollandiában szerezte meg, azóta kutatóként tevékenykedik.

Az iszlám témakörét körüljáró, rendkívül aktuális előadás első részében az iszlám létrejöttéről, működésének logikájáról hallhattak az érdeklődők. A világon 1,7 milliárd, Európában pedig 25 millió muszlim él. A migráció és az Európát is sújtó terrorizmus kapcsán számos tény és tévképzet terjed a nyilvánosságban a Föld második legtöbb hívet számláló vallásáról. Az előadó tabuk nélkül járta körbe az iszlám, az európai muszlimok integrációjának és a terrorizmusnak a témáját.

Az előadás végén megállapítottuk, hogy a kérdést egyértelműen nem tudjuk eldönteni. Mint minden más vallás, az iszlám is kétarcú, annak megfelelően békés vagy radikális, hogy a környezet, a kulturális és gazdasági viszonyok melyik arcát helyezik előtérbe. Az est zárásaként az érdeklődő közönség a hiteles, remek előadótól a feltett kérdéseire is választ kaphatott.