Olvasási idő: 3 perc

„Kezeljük fenntartással a sztereotípiákat!” – hangzott el a jó tanács Dr. Kövér László, az MCC Középiskolás Programjának vezető oktatója előadásán, aki a Transzszibériai vasútvonalon tett közel egy hónapos útjáról mesélt a kecskeméti közönségnek.

Az előadó személyes indíttatásból határozta el, hogy nekivág a 9288 km-es útnak, hiszen dédnagyapját az első világháború után Vlagyivosztokba hurcolták kényszermunkára, ahonnan hihetetlen kitartásának köszönhetően, több hónap alatt sikerült hazatérnie. Az előadó utazása a dédnagyapjának tett ígéret beteljesítésével ért véget, mely egy neki címzett képeslap volt keletről.

Az MCC oktatója a föld leghosszabb vasútvonalán 8 időzónán haladt keresztül, mire elérte célállomását.

Kövér László szerint az egyik legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy Oroszországgal szemben számos gazdasági tilalom van érvényben, így például még a legnagyobb szálláskereső oldalakon sem lehet szobát foglalni az egész országban. Utazótársával kénytelenek voltak a gyakran kockázatosnak vélt „couchsurfing” módszerhez fordulni. Ez lényegében azt jelenti, hogy idegenek otthonában töltöttek el egy-egy éjszakát. A bankkártyák sem működnek, így az országba látogatóknak nagyobb mennyiségű készpénzt kell magukkal vinniük.

Mindezek ellenére az oktató hozzátette, hogy semmilyen kellemetlenség nem érte útja során, sőt személyes tapasztalatai számos sztereotípiát megcáfoltak, mely az orosz habitussal kapcsolatban él az emberek fejében. Élménybeszámolójából kiderült, hogy a helyiek rendkívül érdeklődőek és segítőkészek, mindenhol rend és tisztaság a jellemző.

A vasútvonalon tett 25 napos utazása során Kövér László békét, biztonságot tapasztalt, és a helyi emberekkel beszélgetve egyértelműen megállapíthatónak vélte, hogy a lakosoknak elegük van a háborúból, belefáradtak a korlátozásokba. „Amit a hétköznapi emberek megélnek, sok esetben szöges ellentétben áll a médiában látottakkal.” – emelte ki a KP vezető oktatója.

Az előadás végén a közönég lelkesen érdeklődött az oroszok hétköznapi életének apró részleteiről, az előadó pedig nagy örömmel osztotta meg további tapasztalatait, illetve arra bátorított mindenkit, hogy ha tehetik, vágjanak bele egy ilyen utazásba.