Olvasási idő: 5 perc

Mindössze öt nappal a bontás kivitelezőjével történt szerződéskötés után lakossági fórumon ismertette a Somlói úti campusának tervezett munkálatait a Mathias Corvinus Collegium. A Gellérthegyi Lakók Érdekvédelmi Egyesülete által szervezett, nagy érdeklődés mellett rendezett konstruktív beszélgetésen az MCC a környékbeliek több kérését is akceptálta.

A Mathias Corvinus Collegium számára kiemelten fontos az átláthatóság biztosítása, ezért is vette örömmel az MCC a civil szervezet kezdeményezését. A tehetséggondozó intézmény részéről Litkei Máté kommunikációs igazgató és Jáger-Lőrincz Orsolya építési-beruházási igazgató vett részt, de válaszolt a felvetődő kérdésekre Ferencz Marcel Ybl- és Prima Primissima-díjas építész, Kiss István építészmérnök, valamint a bontásra kiírt körbeszerzésen győztes ZÁÉV Zrt. főmérnöke, Takács István is. Márpedig kérdésből és válaszból is volt bőven: a tervezetthez képest csaknem egy órával tovább tartott a fórum, ami azt igazolja, hogy bár az idő rövidségére való tekintettel még nem lehetett minden részletet tisztázni, igenis fontos volt az első nagyobb körben tartott találkozó megszervezése.

Litkei Máté hangsúlyozta, a közbeszerzés december közepén zárult le, a kivitelezővel pedig öt napja írták alá a szerződést, ám mielőbb szerették volna tájékoztatni a környéken élőket a fejleményekről. Hozzátette, az MCC nem olyan beruházó, amely felépít egy épületet, utána pedig ki- vagy eladja: a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézményének központja a Somlói úton lesz, a fővárosi kollégisták visszaköltöznek oda, tehát az MCC mindent megtesz a minél harmonikusabb kapcsolatért a környéken lakókkal is. Éppen ezért a beruházással több olyan plusz vállalást tesz, amellyel évek vagy évtizedek óta fennálló, a környékbelieket érintő problémákat orvosol. Új útburkolat készül, gondoskodik az esővíz elvezetéséről, kiszélesíti a járdát, tömedékesíti a Somlói út alá is benyúló üreget, amely most az úttest beomlását kockáztatja, új parkolóhelyeket alakít ki, gyalogátkelőket telepít, továbbá mindenki által látogatható parkot, kávézót és könyvtárt létesít.

Az eseményen kiemelték, a kivitelező vállalja, hogy éjszaka és hétvégén nem történik munkavégzés, a szállópor mértékét minimálisra csökkenti és a lehető legkisebbre mérsékli a zajterhelést. Kiss István megnyugtatta az érdeklődőket: a legkorszerűbb technológiával készülnek fel az épületben található azbeszt kezelésére, és a legszigorúbb előírásokat alkalmazzák, tehát kizárt, hogy az azbeszt a levegőn keresztül kijut az épületből. A fórum eredményeképpen, a lakosok kérését figyelembe véve az MCC vállalta azt is, hogy létrehoz egy weboldalt, amelyen pontosan leírják a bontás ütemtervét, így a személyes egyeztetéseken felül is bármikor megtekinthetik a környékbeliek, hogy mely szakaszában járnak a munkálatok.

Litkei Máté felidézett egy reprezentatív közvélemény-kutatás eredményét, amely alapján a budapestiek és a környéken élők jelentős többsége támogatja a Mathias Corvinus Collegium Somlói úti beruházását. Az ennek során megkérdezettek nagy többségben egyetértettek abban, hogy a kommunista rendszer eszméjét fegyverrel védő Munkásőrség egykori székházát le kell bontani, az új épületnek pedig oktatási célokat kell szolgálnia. A kommunikációs igazgató megjegyezte, az MCC a kezdetektől fogva kikéri a helyi önkormányzatok szakembereinek véleményét, az I. és a XI. kerülettel is együttműködési megállapodást kötött a tehetséggondozó intézmény.

A lakossági fórumon Ferencz Marcel részletesen bemutatta az új MCC Campus tervét, amelyben állítása szerint szíve-lelke benne van: a névadó Mátyás királyhoz méltó, a Gellérthegy látképébe illeszkedő, a környezettel harmonizáló objektumot álmodott meg. Leszögezte, a jelenlegi terület 70 százaléka lepusztult épületekkel telített, a megújuló központban viszont két épület helyett csak egy helyezkedik majd el, így jóval kiterjedtebb lesz a kerületiek által is bejárható parkosított rész. Jáger-Lőrincz Orsolya elmondta, a bontási munkálatok heteken belül megkezdődnek, amelyek a tervek szerint idén őszig tartanak, az MCC célja pedig az, hogy ezzel párhuzamosan lefolytassa a

közbeszerzést az építésre. Litkei Máté hozzátette, a tervek szerint 2026 végére készül el az MCC Campus, az oktatás pedig 2027 szeptemberében kezdődhet el.

A fórum résztvevői közül többen is megköszönték a lehetőséget, mert más, hasonló méretű építkezés esetében a beruházó nem tartotta fontosnak az ilyen jellegű egyeztetést. Az MCC részéről megjelentek pedig ígéretet tettek arra, hogy nem ez volt az utolsó találkozásuk a helyi lakókkal.

Egy 2000 fő részvételével zajló reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a budapestiek és a környéken élők jelentős többsége támogatja az MCC Somlói úti beruházását. A kutatás pontos eredményeiről szóló cikk ITT olvasható!