Olvasási idő: 6 perc

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) az SZTE Rektori Hivatalában, 2022. március 31-én. A megállapodás keretében a két intézmény egymással együttműködve folytatják oktatási tevékenységüket, valamint közös kapcsolati hálót építenek, a társadalmi mobilitás érdekében dolgoznak és segítik a külhonból érkező tehetséges magyar diákok szakmai fejlődését.

Az MCC szegedi képzési központja 2021-ben jött létre azzal a céllal, hogy a régióban is kamatoztassa az intézmény tehetséggondozásban szerzett negyed évszázados tapasztalatait. A Szegedi Tudományegyetemmel már ekkor kialakult és elkezdődött egy együttműködés, amelyet a felek most egy szerződés keretében kibővítenek és megerősítenek

Az MCC nem csupán szakmai, tudományos műhely, hanem közösség, kollégium is, aktív társadalmi élettel, rendszeresen szerveződő diákprojektekkel, támogató alumni közösséggel. Az MCC szegedi képzési központjában a Fiatal Tehetség Program (FIT), a Középiskolás Program (KP) és az Egyetemi Program (EP) kínál széles képzési lehetőségeket, valamint heti rendszerességgel várják a város és a környék polgárait különféle szakmai és kulturális eseményekre.

A Szegedi Tudományegyetem a dél-alföldi régió szellemi központja, negyedik generációs kutatóegyeteme, amelynek célja nemzetközi szinten versenyképes tudás létrehozása, megosztása, hasznosítása és terjesztése az európai színvonalú gyógyító munka biztosítása és a régió egészségügyi ellátása mellett. Tevékenységében a regionális, országos, illetve nemzetközi munkaerőpiaci elvárásokhoz mind tartalmában, mind módszertanában versenyképes, kompetencia alapú és gyakorlatorientált tudást kínál a képzési szintek teljes vertikumában és a képzési területek teljes palettáján.

Mind a két fél tevékenységében kiemelt szerepet játszik a magyar tehetségek támogatásának ügye, ezért az ezzel kapcsolatos tevékenységeiket összehangolták.

Számos hasonló partnerségben szerzett már tapasztalatokat a Szegedi Tudományegyetem, illetve vesz részt ma is több hasonló célú programban – emlékeztetett a rektor. Rovó László hangsúlyozta, az MCC-vel való együttműködés kiemelkedik mind közül, ugyanis a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézményéről van szó. rámutatott, a mai nappal olyan hosszú távú, közös munka kereteit teremtik meg, amelyek hasznos eredményekhez vezetnek – legyen szó oktatási tevékenységünk összehangolásáról, a tehetséges diákok életpályájának támogatásáról, vagy a nemzetközi kapcsolati hálónk bővítéséről – tette hozzá.

A Szegedi Tudományegyetem egyik legfontosabb stratégiai célkitűzése a szakmai kapcsolatok folyamatos bővítése, hazai és nemzetközi szinten egyaránt: legyen szó felsőoktatási intézményekről, kutatóközpontokról, kis- és középvállalkozásokról, vagy akár multinacionális nagyvállalatokról – emelte ki az SZTE kancellárja. Fendler Judit rámutatott, az SZTE és az MCC együttműködésének köszönhetően, a jövőben egyre nagyobb számban lesznek elérhetőek Szegeden is a világhírű szaktekintélyek előadásai, illetve a leginnovatívabb képzések.    

A Mathias Corvinus Collegium az MCC főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, már hosszú hónapok óta, nagyon sikeresen működik a kapcsolat az MCC és az SZTE között, amelynek alapja, hogy a két intézmény munkatársai megtalálták és inspirálták egymást a közös munkát segítő ötletekkel. Szalai Zoltán kiemelte, ez a fajta természetes, életszerű együttműködés mindig a leghatékonyabb. Szent-Györgyi Albertet, az SZTE korábbi rektorát idézve elmondta - „Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt.“  - ez az, amit az MCC, az SZTE-vel együttműködve, a diákjainak is vezérfonálként jelölhet ki. Szalai Zoltán elmékeztetett, Szeged az MCC képzési helyszínei közül is a legkiemelkedőbbek között van a képzési paletta sokszínűségét illetően, ugyanis intézményük az általános iskola felső tagozatától a diploma és a tudományos fokozatok megszerzésén át, az alumni rendszeren keresztül, akár a nyugdíjba vonulásig elkíséri diákjait .

Asztalos Kata, az MCC szegedi képviselet-vezetője elmondta: három képzési szinten, jelenleg több mint 200 diák tanul a szegedi MCC-ben, és 5 év múlva ez a szám közel 500 főre bővül majd.

Az Egyetemi Program Juniorképzésében 23 diák veszt részt, akik mind a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. Ez a program az egyetemi képzésünk első állomása, amelynek célja, hogy magas színvonalú, közös nevezőre hozott alaptudást kínáljon a diákoknak, amelyet tanulmányaik és karrierútjuk során magabiztosan használhatnak. Jelenleg is zajlik a jelentkezés az MCC Egyetemi Programjának iskolarendszer képzésébe és rövidesen indul a Juniorképzés felvételi időszaka is. Minden információ megtalálható az MCC honlapján.

Az SZTE és az MCC együttműködésének főbb területei:

•         összehangolt oktatási tevékenységek folytatása

•         tehetséges diákok életpályájának támogatása

•         tudásmegosztás

•         közös kapcsolati háló kiépítése, hasznosítása

•         a társadalmi mobilitás emelkedésének előmozdítása

•         határon túlról érkező magyar diákok támogatása

•         nemzetközi együttműködés