Olvasási idő: 3 perc

Azok a gyermekek, akik már korán kapnak okostelefont, rosszabb mentális állapotban érik meg a felnőttkort. Akik pedig napi 3 óránál többet töltenek a képernyő előtt, kétszer nagyobb eséllyel küzdenek mentális problémával - fejtette ki Pöltl Ákos közgazdász, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutatója, családbiztonsági szakértő az MCC kecskeméteni képzési központjában tartott nyilvános előadáson.

Az érdeklődők megismerkedhettek a ’digitális önvédelem' fogalmával, amely magában foglalja az online térben megjelenő veszélyeket és ezek elleni védekezés lehetőségeiket. Pöltl Ákos kifejtette, hogy a hatalmas tech órisások - mint például az Amazon, az Apple, az Alphabet, a Microsoft, a Meta - számos eszközzel küzdenek a figyelmünkért, algoritmusokon, reklámokon keresztül manipulálva bennünket. A technológia robbanásszerűen fejlődik, és a szülőknek sincsenek feltétlen jól bevált védelmi mechanizmusaik. A fiatalok olyan online térbe csöppennek, ahol az erőszakos és a hamis énképet népszerűsítő tartalmak pillanatok alatt megtalálhatóak. Számos eszköz elérhető, amely a dopaminszintünket akár a duplájára emeli, ezekkel kell szülőként harcba szállni, hogy ne váljon a gyermekünk megszállottá.

A szakértő hangsúlyozta, hogy kiemelt jelentősége van az ismereteink gazdagításának,. Ahhoz, hogy tudatos felhasználóvá válhassunk fel kell tudnunk ismerni a közösségi média folyamatait, az összefüggéseket, és veszélyeket. A példamutatás fontosságára is felhívta a figyelmet előadásában,: gyermekeink előtt jó példával kell szolgálnunk a tudatos digitális eszközhasználat tekintetében. 

Pöltl Ákos rávilágított arra is, hogy a gyermekek önkontroll gyakorlását akadályozza az agyuk és idegrendszerük éretlensége, a prefrontális kéreg fejletlensége. Sportautóhoz hasonlította a digitális eszközhasználat gyermekeknél jelentkező hatását, ahol csak a gázt nyomják, de a fékek nem üzemelnek.

Az előadás hasznos praktikát adott arra, hogy milyen módon tudjuk tudatosan használni a digitális eszközöket. A szakértő hangsúlyozta, hogy szülőként milyen fontos megőrizni egy kiegyensúlyozott értékrendet ebben a rohanó, digitális veszélyekkel teli világban. Az estet generációkon átívelő beszélgetés zárta.