Olvasási idő: 2 perc

A hétvégi lengyel parlamenti választásokat elemezte vasárnap este a Mathias Corvinus Collegium Election Night programsorozatának legutóbbi eseménye. A Sejm 460 és a Szenátus 100 tagjának megválasztása mellett népszavazást is tartottak Lengyelországban, az EU kötelező betelepítési kvótáinak kérdésében.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója, valamint Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója köszöntői után az első panelbeszélgetés előadói igyekeztek kontextusba helyezni a választás napjának eseményeit. Az esélyek latolgatása nélkül betekintést nyerhettek a résztvevők a lengyel pártstruktúra, történelem, politikai kultúra és gondolkodás rejtelmeibe. A második panel Lengyelország jövőjét taglalta, amelyen részt vett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, Szalai Zoltán, valamint Szánthó Miklós is.

Lengyelország a régió legerősebb állama, amely nem csak gazdaságilag emelkedik ki a régióból, de megfigyelhető Varsó egyre nagyobb politikai súlya is – jegyezte meg Magyar Levente, hozzátéve, hogy Lengyelország az Amerikai Egyesült Államok egyik legerősebb bástyája a régióban. Szánthó Miklós úgy véli, hogy az orosz-ukrán konfliktus még jobban felszínre hozta Lengyelország „mestertervét”: kulcsszerepet szeretne játszani Ukrajna újjáépítésében. Az Alapjogokért Központ főigazgatója azt is kiemelte, hogy Donald Tusk nyerése esetén nagyobb az esélye annak, hogy az újjászerveződő világban Lengyelország jobban ki lesz szervezve a globalista erőknek. A lengyel társadalom a választások végkimenetelétől függetlenül nagyon polarizált – emelte ki Szalai Zoltán. A rendezvényen többek között szó esett a V4-ek szerepéről is, valamint az orosz-ukrán háború hatásairól. A lengyel-magyar együttműködés erős alapokon nyugszik, a két állam barátsága több száz évre nyúlik vissza – jegyezte meg Magyar Levente. Lengyel, magyar két jó barát, együtt halad tovább az úton – zárta a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese.