Olvasási idő: 2 perc

Március 20-án kezdődött a „Water Week” a dubaji Világkiállításon. Büszkék vagyunk arra, hogy egy panelbeszélgetés erejéig mi is hozzá tudtunk járulni a Magyar Pavilon programkínálatának bővítéséhez öt kiváló diákunk részvételével. Legfőképpen a világ különböző országait, azok kulturális jegyeit, hagyományait és adottságait ismerhettük meg.

A Klímapolitikai Intézet és a Migrációkutató Intézet munkatársai a klímaváltozás az Észak-Afrikai és Nyugat-Ázsiai régióra (WANA region) gyakorolt gazdasági és politikai hatásait vizsgálták, mindezt történelmi és kulturális aspektusból is megvilágítva. A beszélgetéshez csatlakozott Nusa Pavlinjek a szlovén ROTO Group igazgatója, akivel több megoldási javaslatot is megvizsgáltunk, felvillantva azokat a magyar innovációkat, amelyek segíthetnek a probléma megoldásában.

Március 19-én, a magyar nemzeti nap keretében részletesen megismerkedhettünk az egyedülálló magyar pavilonnal, amely hazánk méltán híres fürdőinek és vízgazdálkodásának öregbítette a hírnevét. Külön érdekesség, hogy a nemzeti pavilon a víz értékét a legjobban szimbolizálva az egész kiállításon egyedüli módon – fenntarthatósági szempontból a legjobban – annak használata nélkül nyújtott szenzációs élményt. Meghallgattuk az Egyesült Arab Emírségek magyar nagykövetének beszédét, ami rávilágított Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek kapcsolatára. Libabőrrel figyeltük a magyar nemzeti színek felvetítését a kiállítás központjában lévő kupolában, láthattuk a magyar néptáncosok és a győri balett rendhagyó és különleges produkcióját, mely során az alkotók még arra is figyeltek, hogy kifejezzék az arab kultúra iránt érzett tiszteletet is. A három nap alatt találkozhattunk Tatár Szabolccsal, a Világkiállításon történő magyar megjelenés előmozdításával kapcsolatos diplomáciai feladatok ellátásáráért felelős miniszteri biztossal, illetve megismerhettük Márton Lászlót, aki külgazdasági attaséként segíti az Emírségek magyar nagykövetének munkáját Abu Dhabiban.