Olvasási idő: 5 perc

Világhírű amerikai Nobel-emlékdíjas közgazdász előadásával nyitotta meg az új tanévet az MCC. A Mathias Corvinus Collegium hagyományos mai évnyitóján Paul Romer, a Boston College professzora, a Világbank korábbi vezető közgazdásza szólt a diákokhoz. Az MCC-ben 7300 diák kezdi meg a tanévet, már 28 képzési helyszínen biztosítjuk tehetséggondozó programunkat. Az MCC évente több száz külföldi szaktekintélyt, egyetemi tanárt hív Magyarországra és biztosít tanulmányokat, ösztöndíjakat diákoknak a világ legjobb egyetemein.

Paul Romer: Az ötletek tesznek minket igazából emberré

Az egyedülálló ötletek fontosságáról beszélt Paul Romer előadásában. A denveri születésű közgazdász professzor 2018-ban kapta meg a tudományos világ legrangosabb elismerését. Kifejtette, az ötletek teszik lehetővé a fejlődést, az ötletek tesznek minket igazából emberré. A Nobel-díjas közgazdász hangsúlyozta, mindig is lesznek felfedezésre váró új dolgok a világban. Az amerikai szakember előadásában a kommunikáció fontosságát is megemlítette. „Ne hagyjátok, hogy a pesszimizmus hangjai eltántorítsanak benneteket ötleteitek megvalósításától” – bátorította az MCC-s hallgatókat Paul Romer.

Orbán Balázs: Az MCC feladata, hogy lépést tartson a világgal

Hozzuk ki magunkból a legtöbbet, hogy azzá váljunk, akivé a Jóisten teremtett minket. Ebben az általános emberi vágyban rejlik a Mathias Corvinus Collegium egyik értelme – mondta Orbán Balázs. Az MCC kuratóriumi elnöke kifejtette, az MCC feladata, hogy lépést tartson a világgal, ezért tesz meg mindent az intézmény, hogy minél több külföldi előadó jöjjön ide, illetve, hogy minél több MCC-s hallgató jusson el külföldre ösztöndíjjal tanulni. Az MCC a magyar tehetséget hivatott gondozni. A magyar fiataloknak segít, nemcsak jobb emberré válni. Az MCC segít a hazáját szerető, a magyar világot értő és azért cselekvő, világlátott, önmagából a maximumot kihozni képes emberré válni – hangsúlyozta Orbán Balázs hozzátéve, hogy a nemzeti sajátosságainkat kell világszínvonalra emelni.

Az ünnepség kezdetén Szederkényi Károly katolikus esperes, Genda Attila református lelkész és Szántó Enikő evangélikus lelkész megszentelték az MCC épület és megaldották a diákokat.

Szalai Zoltán: A tudás és tapasztalat megszerzése mellett a közösségépítés is fontos

A korábbiakhoz hasonlóan az idei tanévre is tovább bővült a Mathias Corvinus Collegium. Ősztől Kaposváron, a felvidéki Dunaszerdahelyen, valamint az erdélyi Veresszéken is elérhetőek az MCC egyedülálló képzési programjai. Az MCC, mint a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézménye jelenleg 28 képzési helyszínen van jelen több, mint 7300 diák számára nyújt ingyenes tehetséggondozó képzéseket – emelte ki Szalai Zoltán. A főigazgató a tudás és a tapasztalat megszerzése mellett hangsúlyozta a közösségépítés fontosságát is, hiszen az itt kialakult kapcsolatok, barátságok az MCC-s diákokat egész életük során végigkísérik. „Rögös út vezet a kiválóság magaslataihoz.”, azonban mi, az MCC-nél arra vállalkoztunk, hogy ennek az útnak a rögösségén, kiszámíthatatlanságán, csúszósságán segítsünk valamelyest – zárta beszédét az MCC főigazgatója.

7300 diák, 28 képzési helyszín, nemzetközi hálózatépítés

28 helyszínen, rekordszámú mintegy 7300 fiatal képzését látja el a 2023/24-es tanévtől a Mathias Corvinus Collegium. Az idei tanévtől még több külföldi ösztöndíjra pályázhatnak az MCC-s fiatalok, valamint szinte minden képzési programban növekedett a diákok száma az előző tanévekhez képest.

A tanévnyitón többek között elhangzott az is, hogy az MCC nemzetköziesítésének köszönhetően tovább bővültek a külföldi ösztöndíj-lehetőségek. Az idei évtől Oxfordban, Cambridge-ben, Németország legjobb üzleti egyetemén, az ESMT Berlinben vagy Ausztria elsőszámú magánegyetemén, a Modul University-n is tanulhatnak azok az MCC-s diákok, akik erre pályáznak.

A felsőtagozatos általános iskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Program Kárpát-medence-szerte mintegy 2000 diákkal kezdi meg az új tanévet ősszel. A Középiskolás Programban központban 4500, az Egyetemi Programban (EP) pedig 600 diák tanul szeptembertől. Emellett olyan képzési projektekben is részt vehetnek az érdeklődők az MCC-ben, mint például a Roma Tehetség Program vagy a Közéleti Programok. A tehetséggondozó intézmény célja, hogy 35 helyszínen 10 000 diák oktatását biztosítsa.