Olvasási idő: 3 perc

Mit is jelent az AI-megoldások elterjedése a társadalom és a fiatalok számára már most, és mit jelenthet a jövőben?

Székely Levente, az MCC Ifjúságkutató Intézetének igazgatója az MCC székesfehérvári képzési központjában zsúfolásig megtelt teremben adott elő „AI - ÁLLJ! – A mesterséges intelligencia társadalmi hatásai” címmel.

Az interaktív előadás keretében a hallgatóságnak is lehetősége volt bekapcsolódni és véleményt alkotni, mely alapján aztán a technológiának és Radnai Fanninak, az Intézet junior kutatójának segítségével ki is elemzett az előadó.

Az Intézet vezetője mindenekelőtt leszögezte, hogy az MI megoldásokkal mindannyian találkozunk, még ha nem is gondolnánk. A közösségi médiaoldalakon a nekünk ajánlott tartalmakat mind ilyen, mesterséges intelligencia megoldás javasolja, az online fogyasztott tartalom túlnyomó részét algoritmusok ajánlják. Ha begépelünk, vagy bemondunk valamit a keresőbe, az mögött is mesterséges intelligencia megoldás van. Ha beszélgetünk és videótelefonálunk valakivel, és örülünk, hogy nem remeg a kép és a hang is folyamatos, akkor azt szintén az MI-nek köszönhetjük.

Az MCC Ifjúságkutató Intézetének igazgatója a mesterséges intelligencia hatásai és a fiatalokat foglalkoztató kérdések mellett meglepő és érdekes felhasználási kísérletekről is említést tett, így az MI által generált képzőművészeti alkotásokat bemutató amsterdami galériáról vagy zenei tudás nélküli zeneszerzést lehetővé tevő applikációról is tájékoztatott.

Az Intézet vezetője kiemelte az adatelemzésben használatos, úgynevezett „fekete doboz hatást", mely alapján a technológia hasznos információkat szolgáltat anélkül, hogy bármilyen információt felfedne a belső működéséről. Ráadásul az ismeretlen, sokszor titokzatos újdonság átláthatatlan működéshez rekordsebességű fejlődés társul, ez pedig felkeltette a digitális világ olyan úttörőinek aggodalmát is, mint például Elon Musk, aki folyamatosan a mesterséges intelligencia veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Székely Levente szerint azonban elengedhetetlen, hogy a társadalomnak legyenek válaszai, és ne úgy tekintsen erre a technológiai forradalomra, mint egy olyan univerzumra, ahol az embernek már nincs keresnivalója, ezért fontos, hogy tisztában legyünk az MI előnyeivel, hasznával és kockázataival is.