Olvasási idő: 1 perc

A zsidó elit történelmi kutatására vállalkozott Veszprémy László Bernát történész most megjelenő kötete, melyről kedd este beszélgettünk az MCC nyíregyházi képzési központjának nyilvános szakmai rendezvényén.

A hiánypótló jellegű szakirodalom címe – egy szójátékra építkezve – Tanácstalanság, utalva a második világháborúban létrejövő és működő zsidó tanácsok szerepére, történetére, bemutatva azok szinte nem létező hatalmát, s az ebből eredő sokszor tanácstalan és kilátástalan helyzetüket. A szerző a könyvében széleskörű primer forrásokra támaszkodva mutatja be az e korban lezajló borzalmas tragédiát, a holokausztot s a zsidó tanácsok történetét.

A történelmi hűség objektivitásából nem engedve a szerző különös érzékenységgel nyúl az e mögött rejlő emberi, érzelmi gondolatvilág bemutatásához, a résztvevők valódi motivációjának kereséséhez.

Az előadás végén természetesen a közönség is tehetett fel kérdéseket, melynek eredményeként egy inspiráló szellemi párbeszéd alakult ki az előadó és a hallgatóság között.