Olvasási idő: 4 perc

„Tedd boldoggá a másikat, és te magad légy az ajándék! Keresd meg azt, akinek egész életében áldás szeretnél lenni!” – tanácsolta Böjte Csaba a közönség soraiban ülőknek. Többszázan – fiatalok és idősek is – eljöttek a miskolci Tudomány és Technika Házában megrendezett nyilvános Szülők Akadémiájára, amelynek keretében a ferences rendi szerzetes a párkapcsolatok fontosságáról, a házasságok megerősítéséről beszélt az érdeklődőknek, mert úgy véli, ma ez az egyik legnagyobb probléma, amivel meg kell küzdenünk.

„Mi a legnagyobb kihívás ma a Kárpát-medencei magyarok számára? A család. Miből van ma a legkevesebb a Kárpát-medencében? A gyerekből. Segíteni kell tehát a fiatalokat abban, hogy egymásra találjanak, hogy szeressék egymást, és gyermekük szülessen” – mondta Böjte Csaba előadásának bevezetőjében. Mint mondta, nagyon könnyen szétmennek ma a fiatalok, és instabilak a kapcsolatok. De ne fogadjuk el, hogy ilyenek! Segítsük őket!

Ezzel a céllal hozták létre – Csaba testvér ötlete alapján, Petőfi és Szendrei Júlia szerelmét példaként állítva – a Szerelemösvényt is Székelyhídon, ahol kilenc stáción haladhatnak végig és elmélkedhetnek a párok az „Önismeret” udvarától indulva és eljutva az „Örök hűség” udvaráig.

Az ösvény első állomásán feltehetjük magunknak azt a kérdést, ki is vagyok én? A 21. század embere ugyanis leginkább egzisztenciális kérdésekkel foglalkozik, és folyton keresi önmagát. Csaba testvér viszont azt mondja: „Nem az a lényeg, mid van, mit birtokolsz. Legyél áldás a többiek számára! Keresd meg azt, akinek az egész életében áldás szeretnél lenni! Tedd boldoggá a másikat!”

Böjte Csaba azt is fontosnak tartja, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét arra, a párválasztás bizony egy „aknamező”, ahol nem mindig tudjuk, mi vár ránk. Vannak tévutak, csalódások is benne, de ennek ellenére, bele kell vágni. Erre utal a Szerelemösvény második stációja, a „Zsákutca” is.

A mai ember sokszor csak sodródik – mondja a szerzetes. A fiatalok nem mernek dönteni, mindent szeretnének kipróbálni, megkóstolni, mint egy svédasztalnál. Ezért is kapott külön stációt a „Döntés” a Szerelemösvényen, hiszen döntéseink meghatározzák életünket. A fiatalok pillanatok alatt lesznek szerelmesek és sodródnak bele a döntés nélküli kapcsolatokba. Hosszú együttjárás után is nehezen szánják rá magukat a fiúk, hogy megkérjék a lányok kezét, ahogy illik. „Pedig az evésnek is megadjuk a módját, megterítjük szépen az asztalt, akkor miért ne lehetne a családalapításnak is kultúrája, amit megtanulunk?” A gyerekeket is rossz döntések és helytelen cselekedetek teszik az utcára” – állítja a szerzetes, aki már több ezer gyereknek adott menedéket az általa alapított Dévai Szent Ferenc Alapítványon keresztül. „Ha komolyan vennénk a Tízparancsolatot, az árvaházak és a börtönök kiürülnének, és sokkal több kacagás lenne a Kárpát-medencében.

Az egyes stációk mentén végighaladva megrázó, szívhez szóló, szomorú és vidám történeteket is hallhattunk Csaba testvértől szeretetről, házasságról, egymás megértéséről és megismeréséről. „Beszélgessetek ismerjétek meg egymást! Nemcsak a nagyvilágot kell felfedezni, hanem a mellettünk élő embert is!” – mondta a ferences barát, aki arra is felszólította a férfiakat, merjenek bókolni, sőt akár egy-egy szerelmes verssel is kedveskedjenek párjuknak. „Mutasd ki a ragaszkodásodat, szeretetedet, mert ha nem mutatod ki, honnan tudná a másik, mit érzel? Amíg élünk, fogjuk meg egymás kezét, és ne csak halála után szeressük a másikat!” – zárta előadását a szerzetes.

Hogy milyen nagy szükségünk van az ilyen meghitt beszélgetésekre és együttlétekre, jól bizonyította a rendezvényt záró közös ima és a hosszan tartó vastaps is.