Olvasási idő: 4 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolásoknak szóló programja idén is felvételt hirdet a közösségi programok, a hasznos tananyagok és a társadalomtudományok iránt érdeklődő diákok számára. A Középiskolás Program (KP) iskola mellett végezhető, ingyenes készségfejlesztő és szakmai alkalmakkal, valamint e-learning kurzusokkal várja a magyarországi, valamint külhoni magyar középiskolások jelentkezését december 31-ig. Az MCC KP Magyarországon már 16 városban érhető el.

A tehetséggondozó képzésről

A program Kárpát-medence-szerte kínál társadalomtudományos tehetséggondozó képzést a középiskolás korosztály legtehetségesebb diákjai számára. Készségfejlesztő alkalmai közé tartoznak a KP Szombatok, a klubdélutánok, valamint a program a legaktívabb diákjainak további exkluzív lehetőségek biztosítottak, például idegennyelvi kurzusok, nemzetközi utak, KáPrémium alkalmak (tematikus napok) és táborok is.

A Középiskolás Program 6 városban (Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged) rendezi meg a KP Szombatokat, amelyeken tudományos, ismeretterjesztő előadásokkal és gyakorlatias, alkalmazható tudást nyújtó, készségeket fejlesztő, kiscsoportos workshopokkal várják a diákokat. Valamennyi képzési helyszínen elérhetőek a heti rendszerességgel szervezett szakmai klubdélutánok, amelyeknek a célja a tanulás mellett, a közösségépítés.  Emellett a diákok az angol és német nyelvi, beszédkészség-fejlesztő kurzusokon is részt vehetnek. A legaktívabb tanulók pedig egész hetes belföldi és külföldi tematikus tanulmányi utazásokon fejleszthetik szakmai és idegen nyelvi tudásukat, elmélyülhetnek egy-egy szakterület rejtelmeiben.

A programba felvételt nyert tanulók, mindezek mellett, érdeklődési körüknek megfelelően választhatnak, a négy- vagy nyolchetes rendszerben működő e-learning-kurzusok közül. A kínált témák palettáján többek között megtalálható a modern kori történelem, a közgazdaságtan, a pszichológia, a jog, az irodalom, a nemzetközi kapcsolatok, valamint egy magyar és angol nyelvű íráskészség-fejlesztő kurzus is.

Cél: a középiskolások hosszútávú nevelése, oktatása

Aki az MCC valamely programjában részt vesz, az már ezzel sokat tesz magáért és a közösségéért. Gondolkodik önmagáról, a tehetségéről, a lehetőségeiről, a jövőjéről. A tudatosságnak erre a szintjére eljutni egyáltalán nem egyszerű. Tudatosan tervezni és tenni azért, hogy szellemi javainkban gyarapodjunk, ritka erőfeszítést igényel, amelynek a gyümölcseit csak hosszabb távon szedhetjük le – fogalmazott Szalai Zoltán. Az MCC főigazgatója úgy véli rögös út vezet a kiválóság magaslataihoz, azonban az MCC arra vállalkozik, hogy ennek az útnak a kiszámíthatatlanságát csökkentse valamelyest.

Az idén 27 éves, immár 7300 diák képzését végző Mathias Corvinus Collegium az ország legnagyobb tehetséggondozó intézménye, amelynek Középiskolás Programja 2002 óta működik sikeresen. Az idei tanévet több mint 4500 középiskolás diák kezdte meg az MCC-ben. A KP hazánkban a főváros mellett további 15 településen érhető el, például Debrecenben, Kaposváron, Miskolcon, Pécsen, Szegeden, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A 2013 óta Erdélyben, 2022-től Kárpátalján, 2023-ban Felvidéken is megtalálható képzéseken, több mint 1500 határon túli magyar tanuló vesz részt, de a Vajdaságból is jelentkezhetnek diákok a programba. A Középiskolás Programban résztvevők száma folyamatosan emelkedett az elmúlt években. Az MCC célja, hogy néhány éven belül 35 kárpát-medencei településen, 10 000 diák tehetséggondozását valósítsa meg.

Információ

Az MCC Középiskolás Programja iránt érdeklődők személyesen is kaphatnak információt a képzésekről a január 13-i, budapesti, pályaorientációs nyílt napon, amelyen szó lesz például arról, hogy milyen pluszt adhat az MCC-s tapasztalat a felsőoktatásban. A jelentkezés pontos menetéről és a programról további információ az intézmény honlapján olvasható. A felmerülő kérdéseket a kp@mcc.hu e-mail címre küldhetik az érdeklődők.