Olvasási idő: 3 perc

Az elmúlt hétvégén egy egészen rendkívüli programon vehettek részt a Vezetőképző Akadémia hallgatói. Egy hivatalos Wim Hof instruktor látogatott el hozzájuk, ahol egy három napos képzést tartott a lelkes résztvevőknek, mindezt a velencei tónál. A tanfolyamot és a tartalmi elemeket a világhírű holland származású Wim Hof ihlette, köznyelven csak The Iceman.

Egy egészen speciális légzés technika elsajátítására került a fókuszpont, mindezt tudatos jelenléttel és hidegvizes terápiával kombinálva. Talán pont azokra a dolgokra, amelyek mindannyiunk életében jelen vannak, de mégsem fordítjuk előnyünkre. Wim Hof az általa kifejlesztett módszerrel számtalan világrekordot állított fel, ami azoxigénpalack nélküli hegymászást, illetve a 0 fokos vízben való létet illeti. "Ezzel azegyszerű, mindenki számára elérhető módszerrel megváltoztathatjuk a világot, lélekről lélekre. Csak a képzelőerőnk mélysége és a meggyőződésünk ereje szabhat határt" - mondja a jégember. Továbbá a módszernek pozitív egyészségügyi hatását többszörösen vizsgálták és alátámasztották már kutató orvosok. A légzés egyedi légzőgyakorlatai megváltoztatják testünk kémiáját, energiával töltenek fel, és segítik a koncentrációt. A hidegtűrés ellenőrzött, fokozatos fejlesztése javítja a szív- és érrendszer egészségét, felébreszti a test még kiaknázatlan erőit. Mindezek mellett megerősíti az akaraterőt, a belső világosságot, a tudatos érzékelést, a velünk született boldogságot és az élet csodáját. Az egymást követő kísérletek során a módszer gyakorlói újra definiáltak a lehetséges fogalmát. Továbbá könnyen növelhetjük az állóképességet, lerövidíthetjük a regeneráció időtartamát és fokozhatjuk a mentális felkészültségedet.

A hallgatók a szombati és vasárnapi napot is éhgyomorral kezdték, 30-40 perces légzésmeditációkkal, amelyekkel tudatosan tudták fokozni adrenalin szintjüket. Így felkészülve a képzés talán legnehezebb elemére, a hidegvízben való fürdésre, amely először a 10 fokos velencei tóban történt 8 perces időtöltéssel, majd a délután folyamán egy 0 fokos, jeges vízzel töltött kádban folytatódott további 2 perccel. A kezdeti ijedtség ellenére végül mindenki sikeresen abszolválta a képzést, túllépve saját komfortzónáján. Végezetül pedig, ha az ott elhangzott módszernek csak a fele kerül integrálásra a mindennapi életbe, úgy az már egy sikeres indulás egy energizáltibb, egészségesebb és tudatosabb élet felé.