Bemutatkozás

A Zalaegerszegi régi városháza épülete a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának és oktatásának zalaegerszegi központja.

A felújítási munkálatokat követően Zalaegerszeg egyik patinás épülete válik majd az MCC Zala megyei központjává. A plébániatemplommal szemben álló épületről van szó, amely hosszú ideig a városházának adott otthont.

Történet

Az épület 1787-től kezdődően adott otthont a helyi városházának, akkor még egyemeletes épületként, ami a kiegyezés után már szűkösnek bizonyult. Már 1885-ben is érlelődött az épület bővítésének gondolata, 1896 telén meg is született az erről szóló döntés, ám ekkor még anyagi okok miatt a tervet elvetették.

1898 januárjában aztán már nem vártak tovább, és határozat született az építkezés megkezdéséről. A megbízást a Morandini-testvérek, Tamás és Román nyerték el, akiknek neves építőcége volt a városban. A munkával rekordgyorsasággal végeztek: fél év elég volt nekik, hogy a zalaegerszegiek rácsodálkozzanak az eklektikus stílusban megálmodott új, immár kétszintes, tágas városházára.

Az épület hosszú ideig szolgált hivatalként, aztán 1950-től 1973-ig a Göcsej Múzeum kapott benne helyet, ám a földszinti részen továbbra is kereskedelmi üzletek üzemeltek. Később, a rendszerváltozás után egy ideig különböző pártirodák kaptak helyet az épületben, de szép lassan, főleg az emeleti rész a kihasználatlanságból fakadóan egyre jobban lepusztult. Több helyen beázott, a falak penészedni kezdtek, a vakolat pedig levált.

Az épület sajnálatos módon egyre rosszabb állapotba került.

Képzési központ

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány célja, hogy ingyenes tehetséggondozási programjait minél több fiatal számára elérhetővé tegye, ezért fokozatosan bővíti tevékenységét a legfontosabb egyetemi városokban, így Zalaegerszegen is. A felújítást követően az ingatlan oktatási-tehetséggondozási központként működik majd. Az említett funkciók mellett a helyi kulturális életet még pezsgőbbé varázsoló, a zalaegerszegiek számára is nyitott eseményeket, például könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat tervez az MCC rendezni majd az épületben, tovább erősítve ezzel Zalaegerszeg regionális szerepét.

A Mathias Corvinus Collegium 2021-ben indította el képzéseit Zalaegerszegen. Ingyenes tehetséggondozó programot kínál valamennyi zalai általános és középiskolás diáknak, ahol a felvételt nyert gyerekek az iskolai tanulmányaikat kiegészítő, a sikeres felvételit, érettségit segítő és a hétköznapi életükben is hasznosítható, széleskörű tudás megszerzésére kapnak lehetőséget.

Az állapotfelmérés eredményei

A sok éves elhanyagolásnak, valamint a karbantartási és felújítási munkák teljes hiányának következtében az épület kritikus állapotban van. Komoly szerkezeti beázást, felvizesedést és süllyedést szenvedett, valamint számos tartószerkezeti repedéssel is küzd.

A 2021-ben készített állapotfelmérés és statikai szakvélemény eredménye szerint a teljes épület felújítandó, tartószerkezeti megerősítések szükségesek, a pinceszinten és a földszinten található (üzlet)helyiségekben pedig a statikus használati korlátozást rendelt el.

Az MCC elkötelezett a munkálatok mielőbbi megkezdése mellett annak érdekében, hogy az oktatómunka minél hamarabb a végleges, méltó helyén folytatódhasson Zalaegerszegen is.

Tervek

Az épület a tervek szerint néhány éven belül visszakapja régi fényét és diákélettel telik majd meg.

A régi városháza épületének tervezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás hamarosan kezdetét veszi, az előkészületi munkák a végéhez közelednek. A tervezési folyamat első lépése az épület meglévő állapotának dokumentálása; majd a koncepciótervek benyújtása az épület felújítására és szükséges átalakításának mértékére vonatkozóan; a koncepciótervek továbbdolgozása, majd az elfogadott változat hatósági egyeztetése; végül az engedélyezési, majd a kiviteli tervdokumentáció elkészítése.

A kivitelezést követően az épület – a tervek szerint – néhány éven belül visszakapja régi fényét, ismét a város egyik ikonikus pontja lehet. A teljes körű felújításának köszönhetően a Zala megyei tehetséges fiatalok is lehetőséget kapnak arra, hogy kellemes környezetben, történelmi falak között fejleszthessék tudásukat.

Az MCC nemcsak új funkcióval ruházza majd fel az épületet, hanem újra be is kapcsolja azt a város kulturális életének körforgásába: közösségi teret rendez be a diákoknak, a városban élőket célozva pedig nyitott programokat szervez.