Októberben a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző immár ötödik évfolyamát indítja el a Mathias Corvinus Collegium (MCC), partnerségben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ), a KMKSZ Ifjúsági Szervezetével és Bocskor Andrea európai parlamenti képviselővel. A programra minden olyan 18 és 36 év közötti, magyar és ukrán nyelvtudással rendelkező fiatal jelentkezését várjuk, akik felelősséget éreznek a kárpátaljai magyarságért és hosszú távon saját közösségük alakítói, véleményformálói kívánnak lenni. A négy képzési hétvégéből álló ingyenes kurzusra 2022. október 15-ig lehet jelentkezni.

A Brüsszelben, Budapesten és egyéb anyaországi helyszíneken folyó program tematikája alapvetően négy képzési elemre épül: a közügyek menedzsmentjére (kommunikációs rendszerek, közvélemény-kutatási módszertan, általános menedzsment, közkapcsolati és közösségi gazdálkodási kérdések megvitatása), különböző készségfejlesztő tréningekre (retorika, prezentációs és beszédírási képességek elsajátítása), meghívott kárpátaljai és magyarországi előadókkal, szakemberekkel való beszélgetésekre, valamint az e-learning alapú oktatásra, amelynek keretében társadalomtudományi, filozófiai, elemzési és közgazdasági ismeretekre tehetnek szert a felvételt nyert hallgatók. A felvételt nyert hallgatók Projektfeladatban is próbára teszik magukat, amely közéleti, szakpolitikai, gazdasági vagy szociális kihívásokra reflektáló kiscsoportos feladatteljesítést jelent.

Az érdeklődők október 15-ig jelentkezhetnek a programra az MCC honlapján keresztül. A pályázóknak háromkörös felvételire kell készülniük: az első körben a jelentkezők önéletrajzát és motivációs levelét várják a szervezők, a második fordulóba továbbjutottaknak pedig egy online, általános műveltséget mérő írásbeli tesztet kell kitölteniük. Ezután a felvételi követelményeknek megfelelt legjobb 40 pályázó személyes beszélgetésen vesz részt, amely alapján kerül kiválasztásra a program legfeljebb 18 résztvevője.

A képzésről és a jelentkezésről bővebb információ az MCC Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző aloldalán olvasható.