Sokak számára az iszlám egy olyan jogrendszer, amely meghatározza az étkezés, öltözködés és a házasságkötés szabályait, sőt majdhogynem a gondolkodást is. A fundamentalista iszlám képviselői, vagyis a vahabisták és szalafisták ezt az irányt hirdetik Európában és másutt is. A többi vallás hitbéli hagyományaihoz hasonlóan, az elmúlt 1400 év során felmerült kérdésekre és problémákra számos válasz és álláspont alakult ki a muszlim tudósok körében. Az álláspontok közötti különbség az iszlám vallás földrajzi, etnikai, kulturális és időbeli eltéréseiből ered. Az MCC Budapest Lectures rendezvénysorozat következő eseményén John Tolan professzor történelmi példákon keresztül mutatja be az iszlám vallás európai kultúrában betöltött szerepét.

Előadás nyelve: angol

12:00 – 12:45 Moderált beszélgetés

  • John Tolan, történelemprofesszor, Nantes Université
  • Moderátor: Sayfo Omar, vezető kutató, Migrációkutató Intézet, MCC

12:45 – 13:00 Kérdések és válaszok

 

JOHN TOLAN professzor szakterülete az arab és latin világ közötti vallási és kulturális kapcsolatok különös tekintettel a középkorra, valamint a zsidó, keresztény és iszlám vallás közötti kölcsönhatások és konfliktusok története. BA diplomáját a Yale-en szerezte meg, majd MA és PhD tanulmányait a Chicagoi Egyetemen (University of Chicago) folytatta, illetve a párizsi École des hautes études en sciences sociales (EHESS) társadalomtudományi intézményben. Észak-Amerika, Európa, Afrika és a Közel-Kelet különböző egyetemein tanított; jelenleg a Nantes-i Egyetem (Nantes Université) történelemprofesszora, az Academia Europæa és a Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona tagja. Számos díjat és kitüntetést kapott, köztük az Európai Kutatási Tanács két jelentős ösztöndíját és az Académie Française Diane Potier-Boès díját (2008). Angol, spanyol és francia nyelven is ír, műveit számos nyelvre lefordították: olasz, török, lengyel, orosz, bosnyák, arab és koreai. Megjelent könyvei és cikkei: Petrus Alfonsi and his Medieval Readers (1993) Saracens: Islam in the Medieval European Imagination (2002), Sons of Ishmael (2008), Saint Francis and the Sultan (2009), Faces of Muhammad: Western Perceptions of the Prophet of Islam from theMiddle Ages to Today (2019), Nouvelle Histoire de l’islam, VIIe-XXIe siècles (2022), and England's Jews: Finance, Violence, and the Crown in the Thirteenth Century (2023). Az Európai Kutatási Tanács „Az európai Korán” program (The European Qur’an”, 2019-2025) négy koordinátorának egyike.

SAYFO OMAR első diplomáját az ELTE BTK Sémi Filológia és Arab Tanszékén, másodikat pedig az ELTE TÁTK Politikatudományi Tanszékén szerezte. Doktori fokozatát 2016-ban kapta meg az Utrechti Egyetemen. Disszertációját az arab gyermektelevíziózásról írta, azt vizsgálva, hogy miként ágyazódik be a gyermekeknek szánt tartalmak gyártása az arab országok médiaiparainak struktúráiba, milyen kapcsolatok fűzik a műsorok készítőit és terjesztőit a különféle politikai és vallási szereplőkhöz, és hogy milyen módon jelennek meg a különféle politikai és vallási üzenetek a gyermekeknek szánt tartalmakban. 2014-ben a Cambridge-i Egyetem vendégkutatója volt. Több nemzetközi tudományos folyóiratban jegyez cikkeket, első tudományos monográfiája az Edinburgh University Press gondozásában jelent meg 2021 júniusában. Írásai számos külföldi orgánumban, köztük a The New York Timesban és Foreign Policy-ban is megjelentek. 2019 óta az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetének a kutatója. A Migrációkutató Intézet munkatársaként az európai muszlim diaszpórák integrációjával és a közel-keleti társadalmak dinamikáival foglalkozik.

Regisztráció