Milyen lelkesítő dalokat énekeltek 48-as honvédeink a szabadságharc csataterei felé masírozva? És milyen zenére mulattak Thököly és Rákóczi fejedelem kuruc katonái két labancverés között?

Milyen szerepet játszhatott a Felvidék – mely több évszázadig viszonylagos szélcsendet élvezett a történelmi viharokban – a magyar népzenekincs megőrzésében és exportálásában? Azaz a nemzeti folytonosság és magyar összetartozás fenntartásában, kiterjesztésében. Milyen forradalmi felfedezést tehet egy eltökélt zenerégész, talán át is írva tudásunkat az erdélyi és partiumi népzene eredetéről? Jánosi András gyakorló táncházas népzenész, zenetanár, zenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja több évtizede kutatja a magyar néphagyományban megőrzött, eleven táncdallamokat és a levéltárak mélyére temetett régi kottákat – összehasonlító munkájával meglepő eredményre jutva. 
Az 1848-as forradalom kitörésére, nemzeti függetlenségünk harcos mozgalmára, a márciusi ifjakra és a magyar népzenében megőrzött nemzeti egységre emlékezik a Magyar Összetartozás Intézete Jánosi András, a Hungaricus együttes és barátai koncertjével. Az előadást pódiumbeszélgetés követi Jánosi Andrással, akit Major Anita, az intézet igazgatóhelyettese kérdez zenerégészeti felfedezéseiről és a „kuruc slágerekről”.

Program:

– 17.00: Köszöntőt mond Major Anita, a Magyar Összetartozás Intézetének igazgatóhelyettese

– 17.10: A Hungaricus együttes és barátai koncertje, pódiumbeszélgetés Jánosi András népzenésszel, kutatóval

Szeretettel várjuk az érdeklődőket! Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Helyszín: 1113 Budapest, Tas vezér u. 3–7., Hunyadi János terem

Időpont: 2024.03.13. 17:00

 

Regisztráció!