Date: 21 September 2023 (Thursday) 12.00 PM -1.00 PM

Venue: MCC Scruton (Budapest, Tas vezér utca. 3-7, 1113)

The event is open to the press and all, but pre-registration is required.

Although the Arctic seems far away, the changes in that part of the world can’t be ignored in terms of climate change. Despite its distance have you ever wondered what are the consequences in the field of wildlife and ecosystem, global weather patterns or to go further in economics or national security? Our next distinguished guest, Dr. Marco Tedesco, who is a well-known Arctic Ice Researcher, will reveal The Icy Truth of the Arctic by sharing his experience about the expeditions to Greenland and to Antarctica. Do not miss the opportunity to meet him!

Language: English

Program

12.00 PM– 12.45 PM Moderated discussion

· Marco Tedesco, Arctic Ice Researcher

· Moderator: Virág Till, student, MCC

12.45 PM– 1.00 PM Q&A

BIO

Dr. Marco Tedesco is a Lamont Research Professor at the Lamont-Doherty Earth Observatory of Columbia University and Adjunct Scientist at the NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS). He is also a member of the Columbia Data Science Institute (affiliated) , Affiliate professor at Sant’Anna School of Economics in Pisa, Italy, a member of the Columbia Senate, NASA Adjunct Scientist, a member of the Columbia Climate School Coastal Resiliency Network and a member of the New York City Panel of Climate Change, Equity Working Group. He is also a fellow of the Explorers' Club in NYC. He is also a writer and photographer. He writes regularly for the Italian newspaper La Repubblica and has contributed to several newspapers and magazines, among which Scientific American and National Geographic. Marco's academic research focuses on polar regions using fieldwork, remote sensing, modeling and artificial intelligence. He also works on microplastics, dendrochronology, global climate change and its implications on the economy, finance and real estate with a strong emphasis on climate justice. Marco led more than 12 expeditions to Greenland and to Antarctica, beside fieldwork in other places, including Iceland, Northern US, Canada, Italian Alps and more. He is the author of the book “The hidden life of ice” originally published in 2018, which has been translated in 7 languages and was selected by the Washington Post and by the National Geographic Traveler as among the best 10 books of the year. Marco lives between NYC, Amsterdam and the ice sheet.

Registration

-------------------------------------------------

Dátum: 2023. szeptember 21. (csütörtök) 12:00-13:00

Helyszín: MCC Scruton (Tas Vezér Utca 3-7., Budapest 1113)

Az esemény sajtónyilvános, mindenki számára nyitott, előzetes regisztrációhoz kötve.

Bár az Északi-sarkvidék távolinak tűnik, de az ott végbemenő változásokat nem hagyhatjuk figyelmen kívül a klímaváltozás szempontjából. Annak ellenére, hogy ilyen messze van tőlünk, számos folyamatot befolyásol, úgy mint az élővilág és az ökoszisztéma és az időjárás átalakulása globális szinten, de kibővítve természetesen a gazdaságra, vagy a nemzetbiztonságra is hatással van. Az MCC Budapest Lectures következő vendége, Dr. Marco Tedesco, a téma egyik legnevesebb kutatója. A beszélgetés során feltárja az északi-sarkvidéken végbemenő változások rejtelmeit és megosztja velünk a grönlandi és antarktiszi expedíciója során szerzett tapasztalatait. Várunk szeretettel az előadáson!

Előadás nyelve: angol

Program

12.00 – 12.45 Moderated discussion

· Marco Tedesco, kutatóprofesszor, Columbia Egyetem; tudós, NASA

· Moderator: Till Virág, diák, MCC

12.45 PM– 13.00 Q&A

BIO

Dr. Marco Tedesco a Columbia Egyetem Lamont–Doherty Föld Obszervatórium kutatóprofesszora, és a NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS) adjunktusa. A Columbia Egyetem Adattudományi Intézetének tagja, és a oalszországi (Pisa) Sant’Anna School of Economics professzora, a Columbia Egyetem szenátusának tagja, a NASA adjunktus kutatója, illetve a Columbia Climate School Coastal Resiliency Network és a New York City Panel of Climate Change, Equity Working Group tagja. Továbbá a New York-i Explorers' Club tagja. Emellett író és fotós is. Számos lapban, magazinban jelennek meg publikációi, úgy mint a La Repubblica olasz napilap, vagy a Scientific American és a National Geographic hasábjai. Tudományos kutatásainak középpontjában a sarkvidékek áll, terepmunkát, távérzékelést, modellezést és mesterséges intelligenciát alkalmazva. Emellett a mikroműanyagokkal, a dendrokronológiával, a globális éghajlatváltozással és annak a gazdaságra, a pénzügyekre és az ingatlanokra gyakorolt hatásaival foglalkozik, nagy hangsúlyt fektetve az éghajlati igazságosságra. Marco több mint 12 expedíciót vezetett Grönlandra és az Antarktiszra, emellett más helyeken is végzett terepmunkát, többek között Izlandon, az Egyesült Államok északi részén, Kanadában és az olasz Alpokban. Az eredetileg 2018-ban megjelent "A jég rejtett élete" című könyv szerzője, amelyet 7 nyelvre fordítottak le, és amelyet a Washington Post és a National Geographic Traveler az év 10 legjobb könyve közé választott. Marco New York, Amszterdam és a jégtakaró között ingázik.

Regisztráció