Olvasási idő: 2 perc

2016. március 5-én lezajlott az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny döntője.

2016. március 5-én lezajlott az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny döntője. A regionális fordulókból a budapesti megmérettetésre bekerülő csapatoknak ezúttal Ferenc Józsefnek kellett tanácsot adniuk a birodalomban az 1860-as évek közepén mutatkozó válsághelyzet megoldására.

A délutáni döntőbe három csapat került be, akik Romsics Ignác történésznek, Strohmayer Jánosnak, a CIB Magyarország vezérigazgató-helyettesének és Takács Józsefnek, a Vodafone Magyarország Zrt. nagykereskedelmi igazgatójának prezentálták elképzeléseiket. A budapesti Matthias Rex, a szintén budapesti Gémkapcsok és a dunakeszi meN probléma csapatok közül a zsűri a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium diákjait választotta győztesnek.

Romsics Ignác a döntő után adott interjúban elmondta, hogy amerikai és magyarországi tanítási tapasztalatai alapján a magyar diákok – bár sok adatot tudnak – bátortalanok, a hipotézisek felállítása terén nem annyira kreatívok. Hangsúlyozta, hogy a diákok problémamegoldó képességének fejlesztésére sokkal több energiát kellene fordítani, mert arra is ugyanolyan nagy szükségük lesz az életben, mint a lexikális tudásra.

A budapesti fordulóba jutott mind a 12 csapatnak szívből gratulálunk!

A döntő végeredménye:

1. helyezett:
meN probléma (Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium): Szilágyi Botond, Almási Dániel, Baracz Kornél; kísérő tanár: Omischel Mónika

2. helyezett:
Gémkapcsok (Szent István Gimnázium): Dóbé Orsolya, Tabányi Viktor, Farkas Johanna; kísérő tanár: Kósa Zsolt

3. helyezett:
Matthias Rex (Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium): Blankó Miklós, Hoffmann Márk, Ferenczi László; kísérő tanár: Molnár Zsolt

A verseny legjobb prezentálója: Dóbé Orsolya, a Gémkapcsok tagja.