Olvasási idő: 3 perc

A Jogi Iskola 2024. április 12-14-ig tanulmányi hétvégét szervezett Szegedre azzal a céllal, hogy a joghallgató hölgyek közösségét szorosabbá, összetartóbbá kovácsolhassa, valamint a karrier és a későbbi családi élet összeegyeztetési kihívásaival is foglalkozzon. A hétvégének az önismereti foglalkozás és a karriertervezés lehetőségeinek számbavétele is fontos elemei voltak. Az esemény szakmai ívét a jogászi hivatás jellegzetességeinek megtárgyalása adta, amelyre több neves előadó is elfogadta a felkérésünket.

Prof. Dr. Karsai Krisztina (SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetője, MTA doktora, tiszteletbeli osztrák konzul) a büntetőjogi karrier és a női lét összeegyeztethetőségéről, saját pályájának konfliktusairól és a tudományos pályamodell kihívásairól mesélt, amelyben kérdezője dr. Monori Zsuzsanna (MCC Közjogi Műhely) volt.

Pelle Ágnes Veronika, az SZTE joghallgatója moderálta a beszélgetést Dr. Szuromi-Kovács Ágnessel (a Családbarát Magyarország Központ egykori ügyvezetője) és Bodor Attila teológussal (MCC Visiting Fellowship program) a karrier és a család összeegyeztethetőségének kérdéséről, akik történeteik mentén próbálták bemutatni, hogy nekik és másoknak hogyan sikerül megteremteni az egyensúlyt a karrier és a magánélet között.

Meghívott szakértőként Dr. Sümegi Zsuzsa (PKKB) nem csupán a bírói szakmát mutatta be az MCC hallgatói számára, de dr. Mercz Mónika (MCC Közjogi Műhely) kérdéseire válaszolva értékes tanácsokat adott előadásában arra nézve, hogyan lehet nőként kiteljesedni az igazságszolgáltatásban. A diákok megtudhatták, milyenek egy bíró mindennapjai, mit tehetünk a kiégés ellen, és azt is, hogyan egyeztethetik össze a szakmaiságot női mivoltukkal.

A hétvége során a hallgatók irodalomterápiás foglalkozáson vettek részt, amely során az ember életében bekövetkező változások kerültek előtérbe. A program során a résztvevők Szabó T. Anna és Nádasdy Ádám versein keresztül, valamint az OH-módszerben használatos önismeretet fejlesztő kártyák segítségével csoportban dolgozhatták fel a témát.

Életpálya és személyes növekedés metszéspontja címmel Horváthné Koczka Éva tartott tréninget a hallgatóknak, amely alkalmat adott önismeretük és készségeik bővítésére. A foglalkozás során megvizsgálták, hogy mely személyiségtípusokhoz milyen karrierutak a legideálisabbak, s hogy a jogi hivatáshoz milyen készségekre van szükség.

A háromnapos OKH esemény lehetőséget biztosított a karrierválasztás előtt álló fiatal joghallgató hölgyeknek, hogy közösséget építsenek és erősítsenek, valamint testközelből inspirálodhassanak a jogi pályán aktív, szakmájában és magánéletében is sikeres nők életpályának megismerésével. Az érdeklődésre való tekintettel a Jogi Iskola a következő félévekben is tervezi a téma továbbvitelét olyan területet képviselőivel, mint az ügyvédi pálya és az államigazgatás.