Olvasási idő: 3 perc

Június 19-én a vizsgákra való készülés között vagy pont a sűrű félév lezárásaként, egy pihenésről szóló, önismereti jellegű, kilenc állomásból álló labirintus foglalkozáson vehettek részt a hallgatók. Valójában a labirintust, mint eszközt és szimbólumot hívtuk segítségül arra, hogy körbejárjuk és kicsit jobban megérthessük, hogy mit jelent számunkra a pihenés, vagy annak hiányának megélése.

A labirintus archetipikus struktúra. Egyszerre jelenti azt a kiismerhetetlen helyet, ahol az ember eltéved, s ahol szimbolikus értelemben elveszíti önmagát, és ahol végül rátalál a saját, neki megfelelő útra. Az emberiség számára évezredek óta ismert az a helyzet, amikor könnyű a belépés, de nehéz a kijutás. A labirintus tehát térben modellezi az emberi életet és azok fordulópontjait, kríziseit, különböző mélységeit és magasságait. A labirintus, mint forma egy olyan világ képét mutatja, amelyben ugyan nem könnyű az élet, de mindent összevéve rendezett.

A júniusi labirintus foglalkozást Szántó Enikő és Gombkötő Beáta készítette és valósította meg. A hallgatókat kilenc stáción keresztül, különböző módszerekkel próbálták először önreflexióra inspirálni, megnyugtatni, pihentetni, majd pedig olyan feladatok következtek, amelyekben a labirintus látogatói összeállíthatták egy ideális napjukat, megkérdezhették életük nagy kérdéseit, összeállíthattak egy boldogságkoktélt, amelybe olyan szavakat keverhettek, amelyek a legnagyobb örömöt okozzák nekik, ezen túl pedig elmélyedhettek művészeti alkotásokban, illatterápiában, légzőgyakorlatokban.

Ez a pihenésről szóló labirintus - többek között - prevenciós szerepet játszik az egyetemisták mentális egészségének megőrzésében, mivel önreflektíven szembesülhettek azzal, hogy mennyire kipihentek, mennyire fáradtak, mennyire van szükségük pihenésre, hol tartanak, mik az erőforrásaik, milyen dolgok töltik fel őket félév közben, és egy kihívásokkal teli félév után. A labirintus egyes stációi konkrét gyakorlati feladatokat „tanított” vagy mutatott a résztvevőknek arról, hogyan is pihenhetnek. Egy labirintust végigjárni körülbelül húsz perc, de a hallgatók érdeklődését mutatja, hogy többen negyven percig is bent voltak. A labirintus foglalkozás hatása egyéntől, élethelyzettől függ, de a kilenc stáció közül legalább egy, mindig biztosan hat a résztvevőkre.