Olvasási idő: 3 perc

Az őszi szemeszter előadásainak sorát idén is Dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomácia Műhelyének vezetője nyitotta meg az MCC debreceni képzési központban. A kihívásokkal teli világrendről szóló előadás nem csupán informatív volt, hanem előadónk mindezt humoros stílusával is megfűszerezte. Az eseményt óriási érdeklődés övezte, ami nem meglepő, hiszen a változó világrend kérdése ma aktuálisabb és fontosabb, mint valaha.

A globális események és válságok mindig hatalmas változásokat hoznak magukkal a világpolitikában és a gazdaságban. Az új világrend kialakulása, különösen az új gazdasági világrend kialakulása, mindig egy politikai és társadalmi változás hátterében zajlik. Az elmúlt évtizedekben az ilyen változások egyre gyorsabbá váltak.

Az 2008-2009-es nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság egy olyan esemény volt, amely globális méretű hatásokat váltott ki. A válság kirobbanásával a világ megtapasztalta a pénzügyi rendszer sebezhetőségét. Ez a válság nemcsak gazdasági, hanem politikai és társadalmi változásokat is hozott magával. Az ekkor elinduló változást a koronavírus járvány csak fokozta és gyorsította.

Egyre inkább haladunk egyfajta "tömbösödés" felé a nemzetközi politikában. Az előadó szerint a világhatalmak mögött frakciók alakulnak ki, és az USA tradicionális szövetségesei egyre kevésbé állnak be mögé. "A jó hírnév gyalog érkezik és lóháton távozik" - hangoztatta Dr. Kiss Rajmund, utalva ezzel arra, hogy az USA veszített befolyásából. Kína átvette a gazdasági irányítást és meghatározóbb, mint Amerika.

A dollárral kapcsolatban elhangzott, hogy Oroszország, Kína és India sem ragaszkodik már az olajkereskedelemben sem az amerikai dollárhoz, sőt mindhárom ország fizetőeszközét elfogadják a kereskedelemben.

Az Európai Unió problémáit is érintette az előadás során, idézve a Globsec biztonságtechnikai fórumon résztvevő indiai külügyminiszter szavait:" az Európai Unió problémája az, hogy azt gondolja, hogy Európa problémája a világ problémája, miközben a világ problémája az nem Európa problémája"

A BRICS országok jelenlegi közössége is meghatározó az új világrend kialakulásában, hiszen a 2024-es új tagok csatlakozását követően még inkább növelhetik nemzetközi befolyásukat.

Oroszország erősíti kapcsolatait Afrikával is, aminek során energia- és élelmiszerbiztonsági kérdések mellett katonai együttműködésekről is tárgyalnak. Az új világrendben Afrika jövője is meghatározó lesz, és a nemzetközi szövetségek és együttműködések alakulása jelentős hatással lehet a globális diplomáciai térképre.

Dr. Kiss Rajmund előadása rávilágított arra, hogy a világrend gyorsan változik, és a hagyományos szövetségek és gazdasági rendszerek már nem garantálják a stabilitást és a prosperitást. A globális politikában és gazdaságban történő változások minden országot érintenek, és az új világrend kialakításában mindenki számára fontos lesz megtalálni a helyét és az új szövetségeseket.