Olvasási idő: 3 perc

A pécsi MCC tegnap esti rendezvényén a hölgyeké és a könyveké volt a főszerep. Így olvastok ti címmel tartottunk nagysikerű, teltházas előadást.

Szakos Enikő, a Tanuláskutató Intézet oktatáskutatója elmondta, a friss tanulmányok szerint, igenis van igény az olvasásra a fiatalabb generációk körében. Magyarországon hozzávetőleg a lakosság fele rendszeresen olvas könyveket.

Kiss-Kozma Georgina, az Ifjúságkutató Intézet kutatásvezetője szerint tévhit az, hogy az olvasás kizárólag magányos tevékenység lehet. A könyveknek és azokról való diskurzusnak ugyanis rendkívül jelentős közösségformáló ereje van. „A történeteknek már a törzsi világban is nagyon fontos szerepe volt. A történetmesélés, a ritmika, a zene mind a közösség sikeres együttműködését szolgálta” – fejtette ki a szakértő.

Szakos Enikő rámutatott, a Covid időszakban népszerű hellyé váltak a könyvtárak, hiszen a könyvek forráshelyén túl, a közösségi érintkezés fontos színterévé váltak ezek az intézmények. „Az sem mindegy, milyen példát mutatnak a szülők. Hogy otthon, könyvet, vagy mobiltelefont lát a gyermek a szülők kezében, alapjaiban formálja az értékrendet és szokásainkat” – hívta fel a figyelmet a Könyvszalon vezetője.

A kutatók úgy látják, a papíralapú könyveknek pozitív pszichológiai hatásuk is van. Ha napi rutin részévé válik az olvasás, annak felbecsülhetetlen értékű stresszoldó hatása is van. Ráadásul a digitális tartalmak fogyasztása közben számos egyéb inger is ér minket, melyek mellett lehetelne elmélyülten olvasni. Ez az idegrendszerre is másképp hat. A digitális olvasás lefáraszthat, így épp ellenkező hatást érünk el, mint amit szeretnénk.

Tápai Anna, Egyetemi Programos hallgatónk kérdésére az előadók elmondták, a kötelező olvasmányok fontosak, hiszen van egy időtlen üzenetük, mely minden generáció számára egységes értékrendet mutat. Ez egy közös kulturális alap, mely szükséges ahhoz, hogy megértsük egymást. Emellett azonban fontos a kortárs irodalom megismerése is. Ezek közt olyan példákat is találunk, mely a magyar történelemet nem pusztán tragédiák sorozataként mutatja be, hanem amellett, hogy érdekes ismereteket szerezhetünk a múltunkról, a nemzeti identitásunkat is megerősítheti.