Olvasási idő: 3 perc

Az MCC Egyetemi Programjának diákjai egy egynapos bécsi kiránduláson vettek részt 2022. december 17-én. Az út célja kifejezetten az volt, hogy a diákok megismerjék Bécs kulturális nevezetességeit és belekóstoljanak Európa egyik leghíresebb adventi vásárjának hangulatába.

A reggeli indulást követően Szabó Imre, az MCC Történet- és Társadalomtudományi Iskola műhelytagja adott elő az autóbuszban Ausztria történelméből. A pár órás út után megérkeztek az osztrák fővárosba, ahol egyből a Haus der Musikba indultak. A program első állomása a bécsi klasszikusok korába repítette vissza a látogatókat, rendkívül színes és interaktív tárlatokon keresztül nyújtva emlékezetes audio-vizuális élményt. A múzeumot követő ebédszünet után a résztvevők a Kapuzinergruftnál találkoztak, ahol két csoportban látogatták meg a múzeumot. A Kapuzinergruft az osztrák Habsburg-dinasztia tagjainak a sírhelye, itt nyugszanak azok az uralkodók, akik egykoron Európa legnagyobb uralkodóházának a tagjai voltak. Az épületről és a múzeumról Kerkovits Gergő, a program egyik szervezője tartott előadást, majd saját szemükkel láthatták Mária Terézia, I. Lipót, I. Ferenc József vagy éppen Habsburg Ottó síremlékeit. A felemelő múzeumlátogatás után egy kis séta következett a belvárosban, majd a harmadik és egyben utolsó múzeumlátogatásra is sor került, ugyanis az Albertinába mentek. Ahogy azt az egyik résztvevő találóan megfogalmazta: ,,ami Budapestnek a Szépművészeti Múzeum, az Bécsnek az Albertina”. És valóban, a kívülről és belülről is egyaránt gyönyörű épület rendkívül színes tárlatokkal kápráztatta a művészetekre és a magaskultúrára fogékony látogatókat. A kiállítás része többek között Monet és Picasso számos alkotása, de a reneszánszból és a posztmodernből is megtalálhatók egyes remekművek.

Az utolsó programpont az adventi vásár volt, itt a résztvevők kötetlenül bejárhatták és megcsodálhatták a karácsonyi fényekben pompázó kültéri helyeket. A múzeumok után jól esett egy kicsit feloldódni és átérezni a közeledő karácsony hangulatát. A közös beszélgetések és az ünnepi hangulat éppen ezért kifejezetten kapcsolaterősítő volt. Este indultak haza, és a jókedvű utazás után éjfél környékén értek a Tas vezér utcai központba.

Összegezve, a bécsi adventi kirándulás a kulturális programok, a művelődés és a barátságok kialakítása szempontjából is sikeres és élménydús út volt. Az ilyen programok a jövőben közösségépítés és kulturális programok szempontjából is hasznosak lehetnek.

(A beszámolót Ferencz Attila Norbert, az MCC Juniorprogramjának hallgatója írta.)