Olvasási idő: 2 perc

„A választás fő tétje az volt, hogy a kormány stabilitása helyreállítható-e, mivel egy elég bizonytalan időszak után álltunk a háttérben olyan súlyos problémákkal, mint a háború, a covid és az infláció. Én azt gondolom, hogy az volt a tét, hogy a szlovákok végül egy stabil kormányt kapnak-e.” - mondta el véleményét Samuel Trizuljak kutató, történész és politikai beszédíró, aki Janik Szabolcs, az MCC Politikatudományi Műhely kutatótanára mellett vett részt az MCC debreceni képzési központban hétvégén megrendezett gondolatébresztő előadásán.

"A jelenkori szlovák politika: kihívások és következmények" címmel meghirdetett rendezvény fókuszában a szeptember végén lezajlott szlovák parlamenti választás állt. Az ország függetlenné válása óta kilencedszer állhattak az urnához a szavazópolgárok. A választás, melynek nyertese a Robert Fico vezette Irány – Szlovák Szociáldemokrácia (SMER) párt lett, kiemelt jelentőségű volt az ország politikai és társadalmi életében. A győzelem nem volt meglepetés, mivel a korábbi közvélemény-kutatások már jelezték a SMER erős támogatását.

A beszélgetés egyik fő témája az volt, hogy erősen érezhető vált: egyfajta kimerültség és instabilitás van Szlovákiában. A COVID-19 járvány, az orosz-ukrán háború és annak gazdasági következményei, valamint az infláció mind hozzájárultak a kialakult helyzethez. Az előző kormány politikai vezetéshez köthető problémák is fokozták az instabilitást. A korábbi kormánynak a koalícióban való kormányzása nem volt mindig zökkenőmentes. Ideológiai és személyes ellentétek, valamint a politikai szerepekért folytatott küzdelmek gyengítették az együttműködést.

Az előadások során kiderült: a magyar kisebbség számos kihívással szembesül Szlovákiában az utóbbi időszakban. Az utóbbi két parlamenti választás eredménye valóban nem tükrözi a magyar kisebbség politikai képviseletét az országban. Az, hogy egyetlen etnikai alapon szerveződő szlovák párt sem jutott be a parlamentbe, szintén aggasztó, mivel ez megfosztja a kisebbségi csoportokat attól a lehetőségtől, hogy saját hangjukat hallathassák a politikai fórumokon.

A magyar kisebbség a 2021-es népszámlálás alapján a szlovák lakosság mintegy 8%-át alkotja, tehát jelentős közösségről van szó. A 450.000 fő feletti létszám azonban csökkenő tendenciát mutat, amelyet részben demográfiai és elvándorlási okok magyaráznak.