Olvasási idő: 8 perc

Ebben az évben is méltóképpen búcsúztattuk a nyarat a Sepsi Tabakó Fesztiválon, az egykori sepsiszentgyörgyi dohánygyár területén. A gyári munkát idézve három műszakra felosztott fesztivál színvonalas szakmai tevékenységekkel, nemzetközi előadókkal, kézműves foglalkozásokkal és zenei programokkal várta a látogatókat augusztus 31. és szeptember 2. között.

Az első műszakért a Mathias Corvinus Collegium (MCC) felelt, ahol nemzetközi és hazai előadók 26 beszélgetésén vehettek részt a fesztiválozók a Nappali üzem és Filter helyszínén párhuzamosan.  A nappali programok még számos sportolási és alkotói tevékenységet tartogattak, ahol a kreativitás mellett az állóképességüket is próbára tehették a fiatalok. A tartalmas napokat koncertek és zenei programok zárták, ahol hazai és nemzetközi előadók is felléptek.

A fesztivál első napján a nyitó panelbeszélgetésen Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója, Rés Konrád-Gergely, a Vibe Fesztivál igazgatója, Ambrus Zsombor, a Komitátusz elnöke, valamint Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd beszélgetett arról, hogy miért van szükség napjainkban újabb fesztiválokra. Délután Liliana Śmiech, a lengyel Warsaw Institute igazgatója és Veress Csongor Balázs, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója közötti beszélgetést hallgathatták meg a résztvevők a félretájékoztatás és a téves információ hatásairól. A meghívott geopolitikai szakértők kitértek többek között a hibrid és információs hadviselés, proxiháború, propaganda és cenzúra kérdésköreire Székely Balázs, a Kolozsvári Egyetemi Program hallgatójának moderálásával.

Második nap is tartalmas programokkal teltek a gyári műszakok.  Érdekes témákat veséztek ki a meghívott előadók az MCC Kolozsvári Egyetemi Program diákjainak moderálásával. A Nappali üzemben a How culture can change a community and in that way the world című előadáson vehettek részt a fesztiválozók, ahol Immie Jonkman holland kulturális vállalkozó és Székely Blanka újságíró a kulturális mozgalmak létrejöttéről beszélgetett. A továbbiakban Pöltl Ákos közgazdász, MCC-s oktató a közösségi média veszélyeire hívta fel a figyelmet előadásában. Péter Ákos MCC KEP-es diák moderálásával beszélt többek között a figyelemgazdaság eszközeiről.

Délután a medúzamozgásról, a fizikai és mentális kapcsolat ápolásáról, saját korlátaink megugrásáról, a mozgás erejéről szólt a Dance needs health but health needs dance című előadás. Andrew Greenwood hivatásos táncossal Kató Balázs MCC KEP-es diák beszélgetett. A nemzetközi balettmester meg is táncoltatta a közönséget. A fenntarthatóságról és környezetvédelemről dr. Zay Balázs, az MCC Klímapolitikai Intézetének vezető kutatója és Mátyus Enikő, az Enterprise Europe Network erdélyi kirendeltségének fenntarthatósági tanácsadója osztotta meg gondolatait. Az előadók ismertették az ESG (Environmental, Social és Governance) jelentőségét a vállalkozások környezeti és társadalmi felelősségvállalásában.

A Filter részlegen is figyelemre méltó előadások várták a hallgatókat. Dr. Nagypál Szabolcs római katolikus teológus, az MCC Jogi Iskolájának vezetője, Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, valamint Vargha Kriszta funkcionális edző a zarándoklatok fontosságát vitatta meg.  Markó Attila volt parlamenti képviselő nyolc és fél év távollét után tért haza Erdélybe azután, hogy az ellene szóló perekben felmentették a vádak alól. A határon kívüli életről és hazaérkezéséről mesélt a résztvevőknek. Délután az érdeklődők a Kálnoky család történetét ismerhették meg Boris Kálnoky, az MCC Média Iskola vezetőjének tolmácsolásában. Megható családi történetekről, az otthon szeretetéről és a gyökerekhez való kötődésről esett szó a beszélgetésen. A Filter második napi tevékenységét a vitázás pszichológiájával zárta dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhely vezetője és dr. Antalka Ágota pszichológus, író. A szakértők arra kerestek választ, hogy mitől lesz igazán jó és sikeres egy vita.

A Tabakó harmadik napján Bill Durodie politológus, asztrofizikus, nemzetközi kapcsolatok professzora átfogó képet adott a geopolitikai folyamatokról és politikai hátterükről, és a közönség tagjaival együtt vitatta meg a világunkat mozgató kérdéseket Balázs Botond MCC KEP-es diák moderálásával. Rainer Kern német jazzfesztivál-igazgatót Bethlendi András, a Méra Világzenei Csűrfesztivál főszervezője, az MCC erdélyi akadémiai ügyek igazgatója kérdezte. Beszélgettek arról, hogy kit lehet művésznek nevezni, és mi kell egy tökéletes fesztivál létrehozásához.

Julius Strauss 15 éven át volt haditudósító a világ nagy konfliktusainak helyszínein. Utána 15 évig visszavonultan élt Kanadában, és a természetben próbált békére lelni. Most újra háborús helyszínről tudósít Ukrajnában, és veteránoknak próbál segíteni a traumák feldolgozásában. A személyesen átélt, megrázó történetek mellett szó esett a kollektív traumák feldolgozásáról, a nehézségek építő erejéről, illetve a béke elérése utáni fejlődés esélyeiről. Az újságíróval Szepessy László, az MCC KEP hallgatója beszélgetett. Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese és Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adótanácsadó a hobbik szerepéről, a sikerhez vezető útról és a kiégés elkerüléséről beszélgetett Farkas Krisztinával, az MCC KEP diákjával. A meghívottak azt tanácsolták a fiataloknak, hogy olyan munkát válasszanak, amit szenvedéllyel, szeretettel tudnak végezni, és bármennyire is magas fordulatszámon élnek, maradjon idő a feltöltődésre, hiszen ha nem vagyunk kellőképpen stabilak, a környezetünknek sem tudunk visszaadni.

A fiatalok politikai szerepvállalásáról Szilágy Dóra, a YEPP alelnöke, Vargha Márk, az MCC Migrációkutató Intézetének kutatója, Hajdú András, az MCC Politikatudományi Műhelyének kutatótanára és Bagi Barna, a Határtalanul a Magyar Fiatalokért elnöke osztotta meg tapasztalatait és gondolatait Szöllősi Tamás Kovászna megyei tanácsos moderálásával. A meghívottak megvitatták, hogy kit lehet politikusnak címkézni, és szó esett arról is, hogy miért éri meg ezt a pályát választani, milyen nehézségekkel jár a funkció betöltése. Az Átadom a stafétát: tudatos utánpótlás-építés című előadáson a professzionális módon űzött sport aktuális helyzetét boncolgatták romániai és magyarországi viszonylatban. A panelbeszélgetés résztvevői: Párducz Árpád, az MCC Migrációkutató Intézetének kutatója; Incze Kriszta szabadfogású birkózó és Kádár Tibor edző. Az eseményt Miska Brigitta sportújságíró moderálta. A nap folyamán emellett Tóth Bálint László, az MCC Politikatudományi Műhelyének kutatója és Buja Gergely, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat fejlesztési és pályázati irodájának vezetője Hogyan leszünk SepsiszentZÖLD? címmel városfejlesztési stratégiákról beszélgettek Antal András MCC KEP-es hallgatóval. Megtudtuk, hogy nem lehet csak lokálisan gondolkodni, ha fenntartható városfejlesztésről beszélünk. 

Esténként a különböző zenei helyszíneken koncertek és lemezlovasok várták a bulizni vágyókat. Az esemény Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Komitátusz Egyesület, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), valamint a VIBE Fesztivál társzervezésének köszönhetően jött létre.