Olvasási idő: 3 perc

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője volt a vendég a székesfehérvári MCC soron következő előadásán. Az előadó szemléletes módon mutatta be a világpolitikát jelenleg leginkább foglalkoztató két háborús konfliktus, az ukrajnai háború és az izraeli helyzet, illetve a klímaváltozás közötti összefüggést.

Előadásának első részében részletesen vázolta fel a klímaváltozás folyamatát, kitérve arra is, mely régiók és államok lesznek a leginkább vesztesei, és kik lehetnek a haszonélvezői a globális környezet megváltozásának. A kérdéssel szorosan összefügg a népességnövekedés is, melynek hatásait elemezve Demkó Attila felhívta a figyelmet, hogy sokhelyütt teljesen fenntarthatatlan folyamatok zajlanak, melyek könnyen megjósolható következményekkel járnak: szegénység, éhínség, migráció és konfliktusok várnak ezekre a térségekre, melyek átterjedhetnek más régiókra is.

A Geopolitikai Műhely vezetője részletesen elemezte az évszázada izzó, október 7-én újra lángra gyúló izraeli-palesztin helyzetet. Történelmi visszatekintésében felhívta a figyelmet a nagyhatalmak ellentétes ígéreteire, illetve a palesztin élettér arab-izraeli háborúk folyamán történő folyamatos csökkenésére. Demkó kitért arra is, hogy egy kis, jelentős részében sivatagos ország viszonylag nagy, felében izraeli, felében palesztin népessége között eddig is csak látszólag honolt béke.

Az előadó nemcsak a konfliktus legideálisabb és legrosszabb kifejleteit vázolta fel, hanem a nagyhatalmakra gyakorolt hatásait is vizsgálta, mellyel kapcsolatosan megállapította, hogy a nyugati befolyás egyre gyengülhet a térségben, míg az arab államok összefogása és az orosz-kínai tengely megerősödése várható, s mindez a migráció felerősödésével, és világgazdasági nehézségekkel is járhat.

Az előadás végén még jutott idő arra is, hogy az ukrajnai helyzetet elemezze Demkó Attila. Noha az oroszok az agresszió kezdetén nem számítottak ilyen ellenállásra, mára már egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a háttér és az erőforrások tekintetében mégis nekik áll a zászló.

Végezetül elmondhatjuk, hogy a globális éghajlatváltozás hatásai szervesen megmutatkoznak ebben a két konfliktusban, és a kilátások sem túl biztatóak a jövőre nézve, ismerve a jelenlegi folyamatokat.