A sörfőzés évszázadokon keresztül szorosan kapcsolódott az egyes egyházi intézményekhez és földbirtokokhoz. A középkortól kezdve ezek az intézmények jelentősen hozzájárultak a sörgyártási technológiák fejlesztéséhez és a sörkultúra kialakításához. A különböző püspöki- és szerzetesrendi tulajdonban lévő sörfőző műhelyek a múlt század közepéig működtek és hasznosították azt a tudást, melyet évszázadok során felhalmoztak. Talán ma e sörfőzési kultúra reneszánszát éli kisebb-nagyobb nehézségekkel. Hogyan is nézett ki egy apátsági sörfőző a 18. században? Milyen technológiai újításokat hajtottak végre a sörfőzés folyamatában? Mit jelentett a dézsma az évszázadok során? Ezen és ezekhez hasonló kérdések mentén beszélgetünk az egyházi birtokokon zajló sörkészítésről.

Előadók:

  • Dr. Nemes Gábor (Győri Egyházmegyei Levéltár)
  • Dr. Dénesi Tamás (Pannonhalmi Főapátsági Levéltár)

Időpont: 2024. augusztus 24. (szombat), 16:00 –17:00

Helyszín: MCC győri képzési központ (9021 Győr, Apor Vilmos Püspök tere 3.), Káptalandomb

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!