Egy átlagos szabadidősportoló hetente akár 3-5 alkalommal is edzi izmait, csiszolja technikáját, fejleszti erejét, gyorsaságát, állóképességét. És még lehetne sorolni sokáig azokat a tényezőket, amiért edzeni járunk. Szívünkre téve kezünket kijelenthetjük, hogy izmaink fejlesztésével hetente 3-6 órát foglalkozunk, amely havonta 12 – 18 óra, évente pedig 144-216 óra könnyedén lehet. Mégis azzal, amely mindezt működteti, lelkünk, a mentális képességeink professzionális „edzésével” elhanyagolhatóan keveset foglalkozunk.

Mára nem kérdés, hogy a csúcsteljesítmény nem csupán a fizikai képességek összessége. Lelki és mentális tényezők szerepe jelen kori sportunkban még fontosabb, mint valaha volt. A csúcsteljesítmény egy pszichofiziológiai jelenség, ahol a fizikai teljesítőképesség optimuma mellett megköveteli a pszichológiai felkészültséget. A csúcsteljesítmény elérésének alapját képezi az éberség, a koncentrált figyelem és a nyugodt lelkiállapot. Ez leginkább a magyar származású pszichológus professzor, Csíkszentmihályi Mihály által megfogalmazott flow-élményhez hasonlít: a csúcsteljesítmény során a személy örömtelien merül el abban a tevékenységben, amelyet éppen végez; ilyenkor hatékonynak és koncentráltnak érzi magát.

A sportolóknak pszichikai edzéstervre van szükségük, és ugyanolyan módszerességgel kell felkészülniük fejben is, mint fizikálisan az edzések során. Ez a felkészülés jó esetben egy élvezetes szellemi kaland, egy komoly személyiségfejlődés része az egyre magasabb teljesítmény elérése érdekében. Az úton sok más kérdéssel is szembesül az utazó: számot vet igazi céljaival, megküzd szorongásaival, hatékonyabb kommunikációt tanul, asszertív viselkedést sajátít el (megtanul kiállni önmagáért), kijavítja mozgássémája hibáit, felkészül következő versenyeire.

 

Előadó: Fülöp Ákos, az MCC Sport és Teljesítmény Műhelyének vezetője

Fülöp Ákos egykori felnőtt válogatott kajakos, többszörös felnőtt Magyar Bajnok, Világbajnoki ötödik a Riói Olimpián, jelenleg a Felnőtt Magyar Amerikai Football Válogatott tagja.

 

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, melyet az aktuálisan érvényben lévő járványügyi szabályozásokhoz igazítunk.

Regisztráció

A regisztráció határideje:

2023.05.17. 16 óra

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!