Olvasási idő: 4 perc

„Ha a hétköznapokban lenne krízis, nekem az komfortosabb, mint amikor minden jó. Ezen a téren azt gondolom, hogy van tehetségem.” - hangzott el az MCC debreceni képzési központ előadásán Rakonczay Gábor extrém sportolótól, aki mellett Fülöp Ákos Győző, MCC Sport és Teljesítmény Műhely vezetője volt vendégünk a csúcsteljesítményről szóló szakmai előadáson.

A csúcsteljesítmény eléréséhez számos tényező járulhat hozzá, például a tehetség, a motiváció, a szakértelem, a kitartás és a megfelelő körülmények. Fontos megérteni, hogy a csúcsteljesítmény mindenki számára mást jelenthet, és egyénenként eltérő lehet.

„Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van legalább 3 területen tehetsége, csak legtöbbünk egyetlen egyet sem talál meg egész életében ebből a 3-ból. Én például évekig képeztem magam rajzból és azt gondoltam, hogy rajztehetségem van és máshoz semmihez sem értek és sok ezer óra munkát beletettem és majd az egyetemen ébredtem rá, hogy sok ezer ember van, aki nagyon jól tud rajzolni és én vagyok az egy a nagyon sokból és amikor elkezdtem az extrém sportokat, rájöttem, hogy a rajztudásom még így is csak középszerűnek mondható legjobb esetben is, de az, amikor kritikus a helyzet ( vagy meghalsz vagy túléled szituáció van), akkor én szuper nyugodt vagyok, átlátom a helyzetet, nem esek pánikba, mindig össze tudom rakni a csapatot, ha éppen csapattal vagyok, ha egyedül vagyok, akkor is minden rendben, és így megtalálom a megoldást…. nyomás alatti cselekvéshez van tehetségem.” - magyarázta Rakonczay Gábor.

Teljesen természetes módon előkerült az a kérdés, hogy mennyire normális már az egy bizonyos ponton túl, amikor valaki extrém módon űz egy sportot és a függőség sem idegen fogalom az extrém sport szó mellett. A csúcsteljesítmény és a függőség között bonyolult és finom egyensúly van.

„Ha valaki elkezd futni, akkor nyilván azzal fog találkozni, hogy ez borzasztó, nincs úgy kiépülve még a keringési rendszere, de ha lefutsz 2-3 ezer km-t egy év alatt, akkor viszont egy csomó minden kiépül és ez a mozgás, ami az előbb még egy trauma volt, az kifejezetten nagyon jó dolog lesz, ráfügg a szervezeted. Ha pedig nem mehetsz el például ma este 10 km-t futni, akkor minden bajod lesz és ha elmész, akkor minden oké. Saját tapasztalatból szólva ez biztosan függőség, de rengeteg függőség van és ez legalább egy választott és pozitív.” - nyilatkozott Rakonczay Gábor.

„És a kultúra támogatja, hogy a különböző függőségeket különböző kulturális aspektusból tudjuk megvizsgálni. Fizikai aktivitás, hormonok felszabadulása nagyon hasonló mintázatot mutat, endorfin, adrenalin kérdésköre, szépen hozzá tud szokni a szervezetünk, alapvetően kívánja és újra és újra és egyre nagyobb dózis kell annak a hatásnak az eléréséhez, emiatt van az, hogy a sportoló feljebb lő, egyre többet és többet vállal, amellett, hogy fiziológiailag hozzászokik ehhez a terheléshez. Hasonló a különböző művészeti élmények átélése közben érzett katarzishoz.” – reflektált rá Fülöp Ákos Győző.

Az emberi természetben benne van a vágy a kihívások és a fejlődés iránt. Fontos azonban megőrizni az egyensúlyt, és figyelni arra, hogy a választott szenvedélyek és a kihívások ne vezessenek negatív következményekhez az életünkben.