Olvasási idő: 2 perc

Nagy érdeklődés kísérte az MCC székesfehérvári képzési központjának előadását, amely ezúttal India aktuális kérdéseivel foglalkozott, ami egy olyan különleges, távoli világ, ami a 21. század egyik vezető nagyhatalmává válhat.

Csicsmann László, egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem Corvinus Center for Contemporary Asia Studies vezetője bevezetőjében bemutatta a világ legnagyobb demokráciáját, majd rátért a belpolitikai kérdésekre. Csicsmann László részletesen elemezte az áprilistól hónapokon keresztül lezajlott parlamenti választások eredményeit, mely során a várakozásokkal ellentétben az ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus jelentős eredményeket ért el.

Moldicz Csaba, az MCC Külgazdasági Műhelyének vezetője ezzel kapcsolatban arról is kérdezte az előadót, hogy milyen hatással lehet ez a 21. század új nagyhatalmának pozíciójáért küzdő India külpolitikájára. Köztudott, hogy India külpolitikáját a tradicionális el nem kötelezettség és a stratégiai autonómia jellemzi, de emellett az elmúlt időszakban sokkal hangsúlyosabban kívánnak részt venni a globális folyamatokban. Kezdeményezőként, akár kockázatot is vállalva kívánják befolyásolni a nemzetközi „játékszabályokat”.

A beszélgetés során megtudhattuk, hogy India számára a legnagyobb kihívást Kína jelenti, míg szakértők szerint a jövőben inkább az USA-nak van szüksége Indiára, sem mint Indiának az USA-ra. A külpolitikai sakkjátszmák mellett viszont az új kormánynak szembe kell néznie a hindu nacionalizmus problémájával is.

Az este folyamán természetesen felmerült a kérdés, hogy miért is érdekes számunkra India itt, Magyarországon. Az előadók egyetértettek abban, hogy India Magyarország számára gazdasági kitörési lehetőséget biztosíthat, ugyanakkor még bőven van teendő a két ország kapcsolataiban rejlő lehetőségek kiaknázásáért.