KárPit (a KP folyóirata)

Szöveg a szöveten

a Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programjának negyedéves irodalmi, művészeti folyóirata.


A Bartusz-Dobosi László vezető oktató főszerkesztőségével készülő tematikus lapot teljes mértékben MCC-s diákok szerkesztik. Ennek különlegességét az adja, hogy a szerkesztők a Kárpát-medence különféle tájairól származva, az adott térség kulturális szokásait, gondolkodásmódját ötvözve alkotnak egy nagy irodalmi textúrát, szöveget a szöveten.

A művészeti igénnyel készülő lap azt kívánja bemutatni, hogy a tehetség nem ismer sem határokat, sem életkort.

 

A tizedik szám várható megjelenése: 2024 június.


LAPBEMUTATÓK

Budapest

Teltház előtt zajlott le 2022. november 25-én az MCC Központjában a Scruton színpadán a KárPit első lapbemutatója. A neves vendégek – Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, Weiner Sennyey Tibor, író, költő, a Drót internetes folyóirat főszerkesztője – mellett megszólalt a lap főszerkesztője, Bartusz-Dobosi László és három diákszerkesztő, Birinyi Flóra Lilla, Domokos Írisz és Teleki Áron is. Az est moderátora Sárdi Krisztina kulturális újságíró volt.

Marosvásárhely

Sok érdeklődő fiatal előtt zajlott le 2023. június 10-én, Marosvásárhelyen, a Kultfeszten a KárPit irodalmi folyóirat lapbemutatója. A hangulatos várkertben zajló rendezvényen jó beszélgetés alakult ki a diákszerkesztők között, amelynek keretében bemutatásra került a legújabb, nyári lapszám és maga az egész diákprojekt.

Kolozsvár

A Kolozsvári Magyar Napok adott lehetőséget a KárPit folyóirat újabb bemutatójára. A 2023. augusztus 20-án, az Ifjúsági Udvarban megrendezésre kerülő program keretében a főszerkesztő és az erdélyi diákszerkesztők tartottak kerekasztal beszélgetést.


Miénk a kincses város szíve - XIV. Kolozsvári Magyar Napok szerkesztői szemmel

SZERKESZTŐSÉGI KIRÁNDULÁSOK 

Debrecen: 2022.02.11-13.

A háromnapos kiránduláson született meg a lap végleges neve, rovatai, arculata. A szerkesztők többek között meglátogatták a Szabó Magda Emlékházat, az Irodalom Házát, a Református Kollégiumot és az Alföld folyóirat szerkesztőségét.

Kolozsvár: 2022.05.13-15.

Az erdélyi kiránduláson a szerkesztők meghatározták a következő két év tematikáit, értékelték az első, megjelent lapszámot, szerkesztőségi üléseket tartottak a Bulgakov Irodalmi Kávéházban és ellátogattak a Házsongárdi temetőbe és a Korunk folyóirat szerkesztőségébe is.

Révfülöp: 2022.09.07-09.

Az alkotói hétvégén a szerkesztők a természetben elvonulva készítették a lap következő számát, de jutott idő a szakmai programokra is. Sárdi Krisztina kulturális újságíró online előadására, a balatonfüredi Jókai-ház meglátogatására és a Tempevölgy folyóirat főszerkesztőjével való találkozásra is.

Szigliget: 2023.04.14-16.

A magyar irodalom 20. századi „szentélye”, a Szigligeti Alkotóház adott otthont a következő szerkesztőségi kirándulásnak. Az igazi alkotói napok keretében volt lehetőség ismerkedni az alkotóház múltjával és jelenével, irodalmi játékokkal fejleszteni a szókincsünket, és egy elgondolkoztató irodalmi film megnézésére is (Neruda postása), de a hangsúly a következő lapszámok előkészítésén volt. A hétvége igazi alkotói munkával telt, külön Szigliget-ciklus is született.

Csíksomlyó, 2023.11.16-19.

A szerkesztőség székelyföldi kirándulásának központi témája a következő két évfolyam lapszámainak a tematikája, illetőleg a karácsonyi szám lezárása volt. A szerkesztőség kihelyezett ülést tartott a csíkszeredai és székelyudvarhelyi MCC központokban, ahol a helyi KáPésokat is bevonták a munkába. A szakmai hétvégén jutott idő a csíksomlyói kegyhely meglátogatására, a hegy megmászására és a veresszéki MCC-s házban tett kiruccanásra is.

Budapest, 2024. 05.10-12.

A szakmai hétvégén a szerkesztők két irányban is tettek egy izgalmas kitekintést. Egyfelől nyílt szerkesztőségi ülést tartottak az MCC központban külsős KáPés diákokkal közösen, mintegy 40 fővel, másfelől részt vettek a KMTG Előretolt Helyőrség Akadémiájának szakmai műhelymunkájában a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A csapat eljutott a Zsivágó Kávéházba, ahol már az őszi, LÁZ szám előkészületi munkái folytak. Jártak az Írók Boltjában, megtekintették Gárdos Péter Hajnali láz című filmjét és másnap vendégül látták Vörös Anna írónőt, pszichológust..Impresszum:

A Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programjának irodalmi, művészeti folyóirata

Kiadja: Mathias Corvinus Collegium, 1016 Budapest, Somlói út 49–53. Felelős kiadó: Szalai Zoltán Főszerkesztő: Bartusz-Dobosi László (Pécs) Olvasószerkesztő: Boldog Zoltán (Deszk) Diákszerkesztők: Aranyi Panna (Szekszárd) • Barkaszi Anna (Zalaegerszeg) • Csernák Zsófia (Kecskemét)  Cservid Ákos (Székelyhíd)  Dénes Attila Norbert (Makfalva) • Domokos Írisz Kamilla (Brassó) Ekbauer Lili Csenge (Szombathely)  Hegyi Lili Gerda (Veszprém)  Kemecsey Anna Viktória (Budapest) Liszák Lili (Keszthely) Lojewski Erika Arina (Bukarest) • Melján Anna (Kecskemét) • Molnár Dóra Laura (Szekszárd)  Pálffy Katinka (Székelyudvarhely)  Rózsa Anna (Pécs) Sánta Eszter (Barót) • Szedlacsek Anna (Vác) • Szentesi Eszter (Veresegyház) • Szuromi Gréta (Solt) • Wagner Lilla Katalin (Nagyvárad)  Elérhetőség: www.mcc.hu/karpit; karpit@mcc.hu 1113 Budapest, Tas vezér u. 3–7. Tördelés: Németh János Nyomdai munkálatok: printLAB Bt. 1113 Budapest, Vágfarkasd u. 9. Grafikai munkák: Sánta Eszter

ISSN: 2786-4421

KárPit archívum

Kárpit 2024 tavasz

3. évfolyam 1. szám

Kárpit 2023 tél

2. évfolyam 4. szám

Kárpit 2023 ősz

2. évfolyam 3. szám

KárPit 2023 nyár

2. évfolyam 2. szám

KárPit 2023 tavasz

2. évfolyam 1. szám

KárPit 2022 tél

1. évfolyam 4. szám

KárPit 2022 ősz

1. évfolyam 3. szám

KárPit 2022 nyár

1. évfolyam 2. szám

KárPit 2022 tavasz

1. évfolyam 1. szám