Hajdók Fruzsina

loading...
2024. 02. 05. 13:45

Ismerd meg jobban a demenciát!

A demencia egy rettegett kórkép, melyről mindannyian rendelkezünk némi ismerettel. Amennyiben jelenleg még nem, de könnyen elképzelhető, hogy a jövőben közvetlenül érintettek leszünk a jelenségben, ugyanis előfordulásának gyakorisága 2050-re megháromszorozódhat. Ismerje meg cikkünkből, hogy mit is jelent pontosan a demencia, mit tudunk jelenleg kialakulásának hátteréről, illetve mik azok a faktorok, amik érzékenyebbé tesznek minket a demenciára, vagy épp megvédenek a kialakulásától.
2024. 01. 19. 13:37

Premenstruációs diszfóriás zavar

Jól ismert, hogy a menstruációt megelőző héten a nők hajlamosabbak a tőlük megszokottól eltérően viselkedni. Néhányaknál olyan erősen jelentkeznek a havi vérzés előtti tünetek, hogy az komolyan megnehezíti a mindennapjaikat. Mi okozhatja ezt a viselkedésbeli változást, valamint azok erőteljes megélését? Cikkünk a premenstruációs diszfóriás zavart mutatja be.
2023. 02. 03. 6:00

A természet gyógyító ereje

Az erdők békét árasztó látványa, a madarak dallamos éneke olyan természeti jelenségek, melyek után minduntalan vágyakozunk. Ezek megtapasztalása saját, szubjektív megítélésünk szerint is feltölt, megnyugtat. Ennek ellenére egyre inkább elszakadunk a természettől. A legtöbben a természetben viszonylag szegény városi miliőben élünk, ahol a környezettel való érintkezés korlátozott, és időnk nagy részét a négy fal között töltjük. A helyzetet tovább árnyalja, hogy kikapcsolódás gyanánt is gyakrabban gondolunk a technika és média nyújtotta lehetőségekre, mint a természetben való kikapcsolódásra. Tesszük ezt annak ellenére, hogy egy városi parkban tett séta, vagy egy erdei túra számos előnnyel jár, beleértve a fokozott figyelmi képességeket, kevesebb megélt stresszt, a jobb hangulatot, illetve a pszichiátriai betegségek kockázatának csökkenését.
2023. 02. 02. 6:00

Gyermekeink a klímaválságban

A klímaváltozás híre a médián keresztül mindenkihez eljut, beleértve a legkisebbeket is, akiket pedig lehet, hogy épp óvni szeretnénk a megrendítő hírektől és jelenségektől. Utóbbit nem hiába tesszük, hisz az ő fizikai, és mentális egészségük nagyobb veszélynek van kitéve. Éppen ezért fontos, hogy felnőttként rendelkezzünk megfelelő ismeretekkel mindarról, amit a klimaváltozás jelenthet a gyerekekre nézve, illetve arról, hogyan beszélhetünk velük a témáról, hogyan támogathatjuk őket érzelmileg.
2023. 02. 01. 6:00

Az vagy, amit megeszel? – húsfogyasztás a pszichológia lencséjén keresztül

Előző cikkünkben a vegetarianizmus és veganizmus fogalmi körével, az őket érő előítéletekkel és azok gyökerével ismerkedtünk meg. A következőkben a húsfogyasztás pszichológiáját járjuk körbe. Mik vezetnek oda, hogy bár arról vallunk, szeretjük az állatokat és védjük őket, mégis táplálékunk alapját képezik? Hogyan teszünk különbséget állat és állat között, miért nem egységesen gondolkodunk róluk?
2023. 01. 26. 6:00

Az vagy, amit megeszel? – vegetarianizmus és veganizmus a pszichológia lencséjén keresztül

A klímaváltozás, természetvédelem témájával nap, mint nap találkozhatunk a különböző hírportálokon és közösségi oldalakon. A tudományos eredmények arról számolnak be, hogy az elmúlt évszázadban tapasztalt globális felmelegedés nagymértékben a különféle emberi tevékenységeknek tudhatók be. Éppen ezért, úgy törvényhozói, mint egyéni szinten számos kezdeményezés indult el a globális felmelegedés enyhítése és mérséklése érdekében. Ökológiai lábnyomunk csökkentésének egyik módja az étrendünk megváltoztatása. Ehhez a hús, illetve egyéb állati eredetű ételek mellőzését ajánlják. Megalapozott lenne ez a tanács? Hogyan járul hozzá az élelmiszeripar a globális felmelegedéshez?